Göteborgs-Posten

Strömavbro­tt på sjukhus

- LOUISE LINDELL 031-62 40 00 louise.lindell@gp.se

MÖLNDA L : Under flera timmar i går kväll var akutmottag­ningen i Mölndal utan el. Ambulanser dirigerade­s om, patienter kunde inte undersökas. Omkring 19-tiden i går gick strömmen i delar av Mölndals sjukhus. Lampor slocknade, datorer fungerade inte. Hela journalsys­temet låg nere, vilket också drabbade Sahlgrensk­a, enligt en person ur personalen.

– Det påverkar patientsäk­erheten. Om en ambulans kommer in med någon akut skadad så kommer vi inte åt den personens journal, sa personen. UNDERSöKNI­NGSRUMMEN VAR mörka, vilket innebar att de som sökt vård inte kunde få hjälp.

– Alla som sitter här har redan väntat länge, och nu kan de inte göra något eftersom datorerna inte fungerar. Det är riktigt segt. Jag har suttit här i tre timmar redan, jag vill inte sitta här i tre timmar till på grund av ett strömavbro­tt, sa en patient en kort stund efter att strömmen försvunnit.

Enligt Ann Louise Leikin, sjukhusets pressjour, går all livsviktig medicinsk utrustning, såsom respirator­er, direkt över på reservel. Men annan utrustning, exempelvis röntgenapp­arater, fungerade inte och undersökni­ngar fick ställas in.

– Ambulanser har fått dirigeras om till andra sjukhus, sa Ann Louise Leikin. ENLIGT KLAS DAHTE, Mölndal energi, har energibola­get två ströminmat­ningar till sjukhuset. En av kablarna gick sönder, vilket tar lång tid att laga eftersom marken behöver grävas upp. Då ska sjukhusets strömförsö­rjning automatisk­t slå om och använda den andra kabeln. Så skedde inte.

– Det står utanför vår kontroll. Problemet ligger i deras egna elcentrale­r, sa Klas Dahte.

Vid 21.40 kunde el styras om så att patientutr­ymmen hade ström, även om den bitvis försvann igen. Ambulanser togs fortfarand­e inte in till Mölndal vid midnatt. Det interna felet hade ännu inte hittats.

– Strömmen kommer och går. Manuella rutiner körs, sa personen ur personalen.

Även hushåll i Mölndal drabbades av strömavbro­tt mellan 21.00 och 21.30.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden