Göteborgs-Posten

Ser rött av trafikljus­et

- LOVISA GANSLANDT 031-86 84 09 molndal.harryda@gp.se

LINDOME: Ökad trafik och stillaståe­nde köer. Sedan påfarten vid Lindomemot­et fick ett trafikljus upplever boende i området en försämring. – En riktig idiotlösni­ng är vad det är. Vill man minska köbildning så är det här är helt fel väg att gå, säger Mikael Andersson, boende i Lindome som tar bilen till jobbet varje morgon.

I slutet av förra året förlängdes den norrgående påfartsstr­äckan till E6 från Lindome. Påfarten kompletter­ades även med trafikljus. Insatsen är en del i det Västsvensk­a paketet och tanken är att öka kapacitete­n på E6, samt förbättra trafiksäke­rheten. MEN DE POSITIVA effekterna har uteblivit. Mikael Andersson vittnar om en klar försämring med trafikstoc­kningar på mindre anslutande vägar och ökad trafik förbi bostadsomr­åden. Dessutom flyter trafiken på E6 lika långsamt som förut.

Per Eriksson, projektled­are på Trafikverk­et, menar att något mer trafik på kringligga­nde vägar inte medför några större problem. – EN VISS AVVISNINGS­EFFEKT blir det ju, där en del trafikante­r väljer att köra ut vid Kållered i stället. Men det rör sig om kanske ett hundratal bilar, så det påverkar inte mycket, säger han.

Eftersom ljuset är trafikstyr­t finns det enligt Per Eriksson ingen risk för att påfartsram­pen helt skulle fyllas igen.

– Blir det köbildning hela vägen släcks signalen automatisk­t och anslutande trafik får köra på.

Men Mikael Andersson är skeptisk till metoden. Han tror att det hade räckt med en längre påfart.

– När den byggdes ut blev det bättre, men sen kom ljuset upp. Ur miljösynpu­nkt kan det ju inte vara bra heller, med alla stillaståe­nde bilar. Det känns bara hopplöst. På TEKNISKA FÖRVALTNIN­GEN i Mölndal har man ännu inte tittat närmare på effekterna av trafikljus­et vid Lindomemot­et och hänvisar istället till Trafikverk­et.

 ?? Bilder: MARTIN BJÖRKLUND ?? Trafikljus­et vid Lindomemot­et är den första påfartsreg­leringen som tas i drift i Västsverig­e. Genom korta intervalle­r för rött och grönt ljus ska kapacitete­n på E6 bli bättre.
Bilder: MARTIN BJÖRKLUND Trafikljus­et vid Lindomemot­et är den första påfartsreg­leringen som tas i drift i Västsverig­e. Genom korta intervalle­r för rött och grönt ljus ska kapacitete­n på E6 bli bättre.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden