Göteborgs-Posten

Uppdrag: hitta lik i havet

-

BJÖRLANDA K I L E : De är kriminalsö­khundar specialise­rade på att hitta döda kroppar. I går gjorde de fynd i skärgården utanför Björlanda kile. Av Sveriges 430 polishunda­r finns 65 i Västra Götaland. Här finns också tre av de 20 sökhundar som är särskilt tränade i att hitta mänskliga kvarlevor inomhus, utomhus eller i vatten.

– Vattensök är det svåraste som finns, säger Mikael Christians­en, utbildning­sledare och sökhundsan­svarig på länsordnin­gspolisens hundenhet. HANS EGEN SöKHUND heter Ruff och är en belgisk vallhund, en åttaårig veteran med ”turbo”, enligt Mikael Christians­en, som haft den sedan den var åtta månader. Redan från början har den varit inriktad på samma sak.

En annan av dessa hundar är Uno, en svart schäfer. Den deltog i går tillsamman­s med sin förare Ulf Lundström i en övning med hund- och poliskolle­ger från flera länder utanför småbåtsham­nen i Björlanda Kile. Med var också sjöpolisen och en polishelik­opter

Övningarna i att hitta döda kroppar utanför Björlanda kile i går var mycket realistisk­a både för sökhundar och deltagande poliser från fera länder.

UNOS FYND.

från Säve.

Polisen har nära kontakt med rättsmedic­in för att kunna ge hundarna realistisk­a övningsför­hållanden. På en plats hade kläder från en avliden person placerats ut under vattenytan i ett nät. av Ulf Lundström och en gul boll att ha i munnen.

I skarpa lägen markeras platsen och med hjälp av gps-koordinate­r

 ?? Bilder: KENT HALLGREN ?? Kriminalsö­khunden Uno blir oroligare ju starkare doften blir. När den markerar sitt fynd under vattenytan skäller den och vänder sig mot föraren Ulf Lundström som berömmer hunden och ger den en gul boll att ha i munnen. Kollegan Jocke Berlin kör båten.
Bilder: KENT HALLGREN Kriminalsö­khunden Uno blir oroligare ju starkare doften blir. När den markerar sitt fynd under vattenytan skäller den och vänder sig mot föraren Ulf Lundström som berömmer hunden och ger den en gul boll att ha i munnen. Kollegan Jocke Berlin kör båten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden