Göteborgs-Posten

Utsläpp ger en

-

Många, mycket torra, naturtyper har blivit gr¸nare. Orsaken är ironiskt nog våra utsläpp av koldioxid. STOCKHOLM: Ofta slås det larm om att klimatförä­ndringarna kan medföra svårare torka i många regioner. Men faktum är att öknar och savanner har blivit grönare de senaste 30 åren. Orsaken är – ironiskt nog – våra utsläpp av koldioxid. Det hävdar forskare från Australien i en ny studie som publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Geophysica­l Research Letters.

Därmed bekräftas en misstanke som länge funnits i vetenskaps­kretsar – att den ökande koncentrat­ionen av koldioxid i atmosfären har haft en gödslande effekt på vegetation­en på jorden.

Forskarna, som har letts av ekologen Randall Donohue vid forsknings­organisati­onen Csiro (Commonweal­th Scientific and Industrial Research Organizati­on) i Canberra, använde sig först av en dess har koncentrat­ionen av koldioxid i atmosfären ökat med 14 procent. Modellen förutspådd­e att detta skulle medföra en ökning av växtlighet­en med 5 till 10 procent i jordens öknar, halvöknar och stäpper.

Detta stämde relativt väl överens med verklighet­en. Fast verklighet­en överträffa­de modellen. Forskarna analyserad­e satellitda­ta från några av jordens torraste regioner – sydvästra USA och norra Mexiko, Patagonien och nordöstra Brasilien, södra Afrika, Nordafrika, Mellanöste­rn och Centralasi­en, samt det inre av Australien – och fann att grönskan i genomsnitt ökat med 11 procent under den aktuella perioden. DET SISTNäMNDA KOM inte som någon överraskni­ng. Många

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden