Göteborgs-Posten

”Människor har lärt sig att inte vara rädda för regeringen. Det är något som vi har vunnit och som vi inte kan skänka bort igen.”

- HELENA NORDENBERG TT

FuLyA 'AGLI, juridikstu­dent, Istanbul och spretiga proteströr­elsen.

– Vi kan låta det gå till folkomröst­ning... i demokratie­r är det bara folkets vilja som räknas, sade Çelik.

Çelik, som är viceordför­ande i det styrande AK-partiet, sade att demonstran­terna måste lämna torget ”omedelbart”. POLISTILLS­LAGEN På TAKSIMTORG­ET har bara gjort demonstran­terna mer beslutsamm­a, anser hon. Hennes uppfattnin­g delas av advokaten Zeynep Gürcan.

– Ju mer våld polisen använder desto mer frustrerad­e blir demonstran­terna och desto mer hängivna blir de att delta i demonstrat­ionerna kväll efter kväll, oavsett vad som händer, sade Gürcan till TT.

Stämningen i området kring Taksim-torget beskrev hon som relativt lugn och fredlig. Det betyder inte att demonstran­ternas motståndsk­raft har avtagit, sade Gürcan. Men under kvällen ställde polisen upp sig runt torget redo att slå till igen. ENLIGT GüRCAN KAN Erdogans hårdnackad­e attityd slå tillbaka mot honom själv – det spär bara på folkets ilska.

Utanför Istanbuls största domstol samlades hundratals jurister för att protestera mot att polisen i tisdags grep tiotals av deras kollegor.

”Polisen ingriper på ett olagligt sätt mot medborgare som utnyttjar sin konstituti­onella och demokratis­ka rätt att protestera”, sade Ümit Kocasakal, ordförande för advokatsam­fundet i Istanbul i ett uttalande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden