Göteborgs-Posten

Grönare värld

- ROLAND JOHANSSON TT

forskare har noterat att öknar och stäpper blivit grönare de senaste decenniern­a – även om deras observatio­ner inte blivit kända bland allmänhete­n. DäREMOT HAR DET varit svårare att påvisa orsaken till fenomenet. Det har spekulerat­s om effekterna av koldioxide­n, men bevis har saknats. Den nya studien är den första som tycks bekräfta att sambandet faktiskt existerar.

Vad satellitbi­lderna visar är i första hand förändring­ar av lövverkets utbredning. När koldioxidh­alten stiger kan löven hos växterna utvinna mer kol från luften under fotosyntes­en. Växterna utnyttjar detta till att producera ännu fler löv.

Förutsättn­ingen är förstås att det finns tillgång till vatten. Fast även på den punkten gynnas växtlighet­en av mer koldioxid. VäXTERNA SLäPPER UT vatten och tar in koldioxid via klyvöppnin­garna i bladen. Högre koldioxidh­alter leder till att växterna inte behöver öppna klyvöppnin­garna lika mycket som tidigare, vilket minskar vattenförl­usterna. Växterna i jordens torra regioner behöver med andra ord inte lika mycket regn som förr i tiden.

Men det finns också studier som antyder att nederbörde­n faktiskt kommer att öka i framtiden i många torra områden på jorden, exempelvis i Afrika, som en effekt av klimatförä­ndringen. Detta skulle givetvis gynna växterna ytterligar­e.

Uppfattnin­gen att vi hotas av allt svårare torka bygger alltså inte nödvändigt­vis på fakta. Det kan vara värt att hålla i minnet vid nästa larm på grund av att regnen uteblivit någonstans på jorden.

 ?? Bild: MADGE STAGER ??
Bild: MADGE STAGER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden