Göteborgs-Posten

Snowden har mer att avslöja

WASHINGTON: Edward Snowden, som avslöjat den omfattande amerikansk­a övervaknin­gen av tele- och datatrafik, säger i en intervju för en kinesisk tidning att han har fler avslöjande­n att komma med.

- TT-AFP-REUTERS USA

De nya avslöjande­na skulle gälla vilka mål som utsatts för avlyssning­en.

Snowden har både fördömts och hyllats för sina handlingar. Vissa amerikansk­a politiker har anklagat honom för landsförrä­deri.

– Jag är varken förrädare eller hjälte. Jag är en amerikan, säger den 29-årige före detta CIA-analytiker­n till Hongkong-baserade South China Morning Post. ENLIGT TIDNINGEN BEFINNER han sig i Hongkong och han har hållit sig gömd på flera platser där.

– Folk som tycker att jag gjorde ett misstag som valde Hongkong som plats missförstå­r mina avsikter. Jag är inte här för att hålla mig undan rättvisan – jag är här för att avslöja kriminalit­et, säger Snowden. FORMELLT äR HAN fri att lämna det kinesiska territorie­t när som helst, så länge USA inte har begärt honom utlämnad.

– I strikt juridiska termer är han fri att åka, men regeringso­rgan kan alltid finna en ursäkt att förhala det, eller stoppa honom, säger advokaten Jonathan ActonBond, som drivit uppmärksam­made liknande mål i Hongkong. SNOWDEN SäGER ATT han tänker stanna.

– Min avsikt är att låta Hongkongs folk och domstolar avgöra mitt öde. Jag har inte något skäl att misstro ert system.

Snowden har fått den intensiva debatt som han önskade. EU, amerikansk­a kongresspo­litiker och ITbjässar som Google kräver att dimridåern­a skingras.

Medborgarr­ättsgruppe­n ACLU stämmer USA:s regering, med resonemang­et att den enorma övervaknin­g av tele- och datatrafik som avslöjats strider mot grundlagen.

Företag som Google, Facebook och Apple, har enligt övervaknin­gsprogramm­et Prism varit tvungna att i hemlighet förse myndighete­rna med data om den likaså hemliga domstolen FISA krävt det.

 ??  ?? EDWARD SNOWDEN.
EDWARD SNOWDEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden