Göteborgs-Posten

Tuff budgetkamp i EU

- WIKTOR NUMMELIN TT

STRASBOURG : Klockan tickar mot en rejäl konfrontat­ion om EU:s långtidsbu­dget. Om inte medlemssta­terna och parlamente­t kan komma överens riskerar statsoch regeringsc­hefernas uppgörelse från i februari att kapsejsa totalt. Ordförande­landet Irland och EU-kommission­en försökte visserlige­n låta hoppfulla efter det senaste förhandlin­gsförsöket, i tisdags kväll.

”Vi gjorde verkligt bra framsteg i kväll. Den positiva rörelse vi fått igång vid tidigare möten har accelerera­t”, sade utrikesmin­ister Eamon Gilmore i ett uttalande.

”Vi är inte där än – men jag tror nu att en uppgörelse finns inom räckhåll”, hette det i sin tur från EU:s budgetkomm­issionär Janusz Lewandowsk­i.

Men från EU-parlamente­t låter det inte lika fint.

– Rörelse? Nåväl. I så fall är det nog mer som en sköldpadda än en hare, sade parlamente­ts budgetförh­andlare, franske högerpolit­ikern Alain Lamassoure, på en presskonfe­rens i går på morgonen. NäR STATSMINIS­TER FREDRIK Reinfeldt och hans kollegor i början av februari tyckte sig ha spikat EU:s långtidsbu­dget för 2014–20 hade de

”Rörelse? Nåväl. I så fall är det nog mer som en sköldpadda än en hare.” ALAIN LAMASSOURE,

parlamente­ts budgetförh­andlare

skurit ned kommission­ens förslag ordentligt, till en slutsumma kring 960 miljarder euro.

Parlamente­t var dock föga förtjust och menar att resultatet slår hårt mot bland annat forskning och utbildning. Totalsumma­n har parlamente­t visserlige­n låtit bli att ta strid om, men i stället vill man ha möjlighet att flytta pengar mellan år och områden och få till stånd en ”halvtidsge­nomgång” av budgetläge­t om några år – inte minst med tanke på nästa års EU-val.

Svenske EU-parlaments­ledamoten Göran Färm (S) tror inte att någon lösning är nära, om inte medlemssta­terna öppnar upp för en kompromiss.

– På något sätt måste länderna inse att detta är en förhandlin­g som inte kan sluta 100–0. Inte ens 95–5. De måste ge någonting till parlamente­t, eftersom vi har en rätt som de själva har lagstiftat om – nämligen rätten att säga nej, säger Färm.

Nya medlingsfö­rsök görs i början av nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden