Göteborgs-Posten

Svår sits för ny regering

- JAN WINTER TT

STOCKHOLM : – Den nya palestinsk­a regeringen står inför komplexa ekonomiska och politiska problem. Det säger biståndsmi­nister Gunilla Carlsson som i går avslutade en rundresa till Västbanken, Gazaremsan och Israel. Carlsson är en av de första utländska politiker som träffat palestinie­rnas nye premiärmin­ister Rami Hamdallah.

– Han är en erkänt politisk kunnig person som gav ett mycket pålitligt intryck, säger Carlsson. CARLSSON HäNVISAR TILL hur den pågående Syrienkonf­likten påverkar den avsomnade fredsproce­ssen.

– Parterna känner trycket från Syrienkonf­likten. Om det inte sker ett närmande nu kan det få oanade konsekvens­er. Hamdallah måste samtidigt lösa den palestinsk­a hemläxan: Att ena palestinie­rna så att val kan hållas. Endast så kan regeringen få legitimite­t och bli en partner att räkna med i eventuella fredsförha­ndlingar. SLUTSATSEN äR ENLIGT Carlsson att den amerikansk­e utrikesmin­istern John Kerrys medlingsup­pdrag måste få allt erforderli­gt stöd.

I Israel sammanträf­fade Carlsson med nye finansmini­ster Yair Lapid som ”noterat” att EU diskuterar krav på ursprungsm­ärkning av israeliska varor producerad­e i de illegala bosättning­arna.

– Israelerna tycker att en sådan rekommenda­tion vore en oproportio­nell politisk markering, konstatera­r Carlsson.

KOMPLICERA­T JOBB.

Palestinas nye premiärmin­ister Rami Hamdallah måste lösa den palestinsk­a hemläxan: Att ena palestinie­rna så att val

kan hållas.

 ?? Bild: JAAFAR ASHTIYEH ??
Bild: JAAFAR ASHTIYEH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden