Göteborgs-Posten

Operation Smile arbetar med korta insatser, ofta bara tio till fjorton dagar långa.

-

en akut ambulansfl­ygtranspor­t.

– Min kollega var engagerad i Operation Smile och när hon ringde några dagar senare och undrade om jag ville följa med till Etiopien på uppdrag, så tackade jag ja nästan på direkten. Det var ju något jag drömt om länge, och jag lever rätt så mycket i nuet och har rätt så lätt för att kasta om mina planer.

Helena är lite av en globetrott­er, varje år blir det minst ett par resor till olika delar av världen.

– Det finns alltid något nytt att upptäcka, och när jag reser försöker jag oftast leva så nära befolkning­en

På uppvakning­savdelning­en omgavs den nyopererad­e etiopiske pojken och hans pappa av sjuksköter­skor f som möjligt. Och det här var ju ett fantastisk­t tillfälle att få göra det.

Kort efter samtalet med kollegan var Helena på plats på ett av Addis Abebas äldsta sjukhus tillsamman­s med 50-60 andra volontärer från olika delar av världen – plastikkir­urger, narkospers­onal, tandläkare och lekterapeu­ter med flera. Själv skulle Helena arbeta på uppvakning­savdelning­en.

– Vi kom till tomma rum som skulle utrustas till operations­salar, uppvakning­savdelning och vårdavdeln­ing. Utrustning­en hade flugits in från Operation Smiles huvudkvart­er i USA. Men först skulle alla små och stora förhoppnin­gsfulla patienter undersökas inför den stundande operatione­n.

– Det är alltid barnen som prioritera­s, men finns det tid så opereras också vuxna, och det tycker jag är bra.

När ett barn i Sverige föds med läpp-käk-gomspalt görs en första bedömning strax efter födseln, och sedan görs ofta upprepade operatione­r under barndomen och tonåren.

I Etiopien och Rwanda är det många som aldrig blir opererade och som tvingas leva i utanförska­p. Ofta råder stor okunskap om varför man drabbats och barnen göms

Redan innan de blivit opererade kastade flickorna sina sjalar som de varit vana att använda för att dölja sina ansikten. Nu var de inte längre ensamma.

GLATT MöTE.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden