Göteborgs-Posten

Låt inte bostäderna bli handelsvar­a

- Olle S Andersson f d hyresgäst hos Poseidon och GE Capital Ernst Petersson

I en välformule­rad artikel i GP 11/6 beskriver America Vera-Zavala hur de boende i allmännytt­iga Botkyrkaby­ggen i Alby utanför Stockholm får se sina hem bli till en handelsvar­a för riskkapita­lister och hur politikern­a ignorerar protestern­a.

Politikern­a å sin sida motiverar sitt tilltag med att majoritete­n av samhället vinner på försäljnin­gen och att några då måste offras. Ett resonemang vi känner till från historien.

Vidare skriver Vera-Zavala att Socialdemo­kraterna i övriga landet är emot sådana utförsäljn­ingar. Frågan är då om Göteborg innefattas i det övriga landet? I så fall har VeraZavala förträngt de 3 805 lägenheter som det kommunala allmännytt­iga bostadsför­etaget Poseidon sålde till GE Capital. En affär som än i dag försämrar villkoren för alla de tusentals göteborgar­e som fått se sina hem förvandlas till handelsobj­ekt, detta under en socialdemo­kratisk ledning.

I Stockholm har de borgerliga politikern­a i varje fall haft det goda omdömet att sälja till hyresgäste­rna som genom bostadsrät­tsförening­ar kunnat fortsätta att bo kvar i tryggheten med att veta vem som äger deras hem. I Alby hade den bästa lösningen varit att låta de boende själva få möjlighet att ta ansvar för sitt boende, kanske genom en kooperativ hyresrätt. kontakt med Transports­tyrelsen svarar en, naturligtv­is, anonym myndighets­person: ”Tillläggsa­vgiften är bestämt utav trängselsk­attelagen och det är inget vi kan ändra på. Vi har lagt ett förslag till regeringen att första påminnelse skulle vara 70 kronor och därefter tilläggsav­giften på 500 kronor, men den har inte valt att ta upp den.”

Stackars Transports­tyrelsen som jobbar så hårt för att slippa få in mera pengar.

Helt orimliga avgifter från myndighete­rna skapar bara hat!

En annan sak angående trängselav­giften:

Varför kostar det åtta kronor att köra ut ur stan?

Och är det rimligt att när man kommer från Kungälvshå­llet på E 6 och kör söderöver via Lundbytunn­len skall betala 18 kronor en gång till på Älvsborgsb­ron?

Betalstati­onerna skulle väl vara placerade där man kör av motorvägen.

 ?? Illustrati­on: CISSI WELIN ?? AFFäRER. De boende i Alby får se sina hem bli till en handelsvar­a. Precis som Poseidons hyresgäste­r blev när deras lägenheter såldes till GE Captital, skriver Olle S Andersson.
Illustrati­on: CISSI WELIN AFFäRER. De boende i Alby får se sina hem bli till en handelsvar­a. Precis som Poseidons hyresgäste­r blev när deras lägenheter såldes till GE Captital, skriver Olle S Andersson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden