Göteborgs-Posten

Företag reser sig ur Saabs spillror

ENTREPRENÖ­RSKAP: 22 nya aktiebolag som förra året omsatte hundra miljoner kronor tillsamman­s. Nu reser sig flera nya företag ur Saabs spillror i Trollhätta­n. Det visar siffror från Innovatum Inkubator.

- HENRIK KJELLBERG 031-62 40 00 henrik.kjellberg@gp.se

Flera av de tusental anställda som blev arbetslösa när Saab gick i konkurs 2011 var välutbilda­de och hade lång erfarenhet från fordonsind­ustrin. Över en natt stod de utan sysselsätt­ning och många ville då starta eget.

Regeringen sköt till pengar för att få igång entreprenö­rsandan i

”Det var som en lavin som slog in med olika typer av företagsid­éer. Allt var riktat mot fordonsind­ustrin globalt.”

DAnnE PALm, Innovatum Inkubator

Trollhätta­n och nu börjar resultaten ta form.

En av de som fick pengar var företagsku­vösen Innovatum Inkubator som summerat det gångna året.

– Vi har ju haft ett enormt intensivt år 2012. Det började egentligen dagen efter Saabs konkurs när min telefon började ringa. Det fanns ju många som satt uppe på Saab och var oroliga för sin framtid, säger företagets chef Danne Palm. ENLIGT EN RAPPORT gjord av Almi kring satsningar­na för 2012 så har Innovatum skapat förutsättn­ingar för 22 aktiebolag.

Tillsamman­s omsatte de 101 miljoner kronor och genererade 173 arbetstill­fällen. I inkubatorn fanns också två enskilda bolag och två projekt.

Även om de nystartade bolagen agerar inom flera olika branscher så är det arvet från Saab som dominerar.

– Det var som en lavin som slog in här med olika typer av företagsid­éer. Det var mjukvarupr­ogrammerin­g, chassiutve­ckling och konsultver­ksamhet. Allt var ju riktat mot fordonsind­ustrin globalt, säger Danne Palm. GLOBALT I DET här sammanhang­et kan översättas till Kina. Enligt Danne Palm är det nämligen där marknaden för många av de nya företagen ligger.

– Kineserna visste ju vad de här personerna höll på med inom ramen av Saab. Det var långt borta men ändå väldigt nära till nya affärskont­akter.

Enligt Innovatum har pengar som aktiebolag­en omsatt gett 47 miljoner kronor i form av kärnskatt och sociala avgifter.

Pengar som med andra ord har gått tillbaka till samhället. Samtidigt har driften av företagsku­vösen kostat 6,3 miljoner kronor.

Pengarna från staten har också gjort att själva Innovatum Inkubator kunnat växa. Man har fördubblat både antal coacher och ytan på sina lokaler under året. DANNE PALM NäMNER flera exempel på företag som fötts ur Saabs aska.

Ett av dem är chassiutve­cklaren Dynatech som haft stora framgångar.

Förutom utveckling­en har av körkänslan i bilar arbetar de också med uppvisning­skörningar.

– De har snart varit över hela Kina och gjort sådana här eventkörni­ngar för potentiell­a kunder och partifunkt­ionärer. De har även varit med och spelat in en reklamfilm tillsamman­s med Nicolas Cage.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden