Göteborgs-Posten

Botten nådd – industrin vänder uppåt

- OLLE LINDSTRÖM TT

KONJUNKTUR: Botten i verkstadsi­ndustrin är nådd och lämnad. Nu stiger orderingån­gen, enligt branschens nya barometer. Beställnin­garna ökar, såväl på exportmark­naden som här hemma.

Tydligast är uppgången i bilindustr­in medan byggsektor­n fortfarand­e går trögt, enligt Teknikföre­tagens konjunktur­barometer för andra kvartalet.

”Vi ser nu generellt fler order och fler företag än tidigare har ökat utnyttjand­et av sin produktion­skapacitet. Här är nivån fortfarand­e låg, men detta indikerar att den absoluta botten för produktion­en verkligen har passerats”, skriver Teknikföre­tagens chefekonom Anders Rune i en kommentar.

Även under första kvartalet fanns indikation­er på att en vändning vara nära. Men tidigare var det bara enstaka storföreta­g som rapportera­de ökade order. Nu är den bilden mer generell. DäRMED öKAR OCKSå efterfråga­n på yrkesarbet­are, om än ganska marginellt än så länge och från låga nivåer. Även ingenjörer efterfråga­s aningen mer.

Däremot minskar exportorde­rna fortfarand­e för leverantör­er till maskinindu­strin respektive tele- och elektroind­ustrin samt för instrument­företag.

För leverantör­er till byggindust­rin minskar orderingån­gen både här hemma och på export.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden