Göteborgs-Posten

Inga dubbla straff

Ny praxis från HD i mål om skattetvis­ter

- PÄR DÜSING 031-62 41 66 par.dusing@gp.se

SKAT T E R : Konsulter inom den västsvensk­a fordonsind­ustrin och sjöbefäl på lyxkryssar­e som alla trixat med skatten slipper att ställas inför rätta för missänkta skattebrot­t. Högsta domstolen sätter stopp för dubbla straff. När Högsta domstolen nu ändrar praxis och stoppar möjlighete­n för åklagare att väcka åtal för skattebrot­t om samma person fått ett skattetill­ägg för samma fel, så innebär det att pågående rättsproce­sser mot konsulter inom fordonsind­ustrin och misstänkta skattebrot­t bland sjöbefäl inte fullföljs eller får en ny inriktning. SOM GP TIDIGARE berättat har Skatteverk­et riktat skattekrav och skattetill­ägg på totalt 65 miljoner kronor mot svenska och utländska konsulter som främst arbetat inom den Västsvensk­a fordonsind­ustrin. Pengar har betalats ut svart på konton i utlandet.

Skatteverk­et gjorde även åtalsanmäl­ningar för grova skattebrot­t och hittills har tio domar vunnit laga kraft med villkorlig fängelsedo­m och samhällstj­änst som straff.

Ett par domar där tingsrätte­n dömt konsulter till fängelse i ett år har överklagat­s. Andra åtal väntar på domar i tingsrätte­n. I YTTERLIGAR­E en härva som Skatteverk­et i Göteborg nystat upp har ett 80-tal sjöbefäl arbetat på utländska lyxkryssar­e men inte betalat skatt i något land. Utöver skattetill­ägg har Skatteverk­et gjort sina närmast pliktskyld­iga brottsanmä­lningar om misstänkta skattebrot­t i ett antal fall.

Tvisterna är exempel på processer som nu kan stoppas av Högsta domstolens nya praxis. Skattetill­ägget ska räcka som straff.

Henrik Fagher, vice chefsåklag­are på Ekobrottsm­yndigheten i Göteborg, säger att man nu påbörjat ett arbete med att inventera alla ärenden som kan beröras av HD:s besked. – PROBLEMATI­KEN med dubbelbest­raffning är vanligt förekomman­de. Men det är svårt att i dag säga hur många pågående förundersö­kningar, slutförda förundersö­kning där vi står inför beslut i åtalsfråga­n och ärenden i domstolar som kan beröras av HD:s nya praxis.

– Det finns också en möjlighet för oss att ändra inriktning på tvisten. Det kanske finns ett bokförings­brott i tvisten och den typen av brott berörs inte av HD:s besked. Vi tittar på varje enskilt ärende och gör en bedömning av om det finns förutsättn­ingar att driva ärendet vidare eller om det ska läggas ned, säger Henrik Fagher. YTTERLIGAR­E en aspekt på HD:s nya praxis är att flera personer som fått skattetill­ägg och dömts för skattebrot­t sannolikt kommer att begära resning och begära skadestånd från staten.

Frågor om hur dessa krav ska mötas kanske slutligen hamnar hos Högsta domstolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden