Göteborgs-Posten

Vi har en utbildning­sminister som gärna talar sig varm för kunskap men är sorgligt ointresser­ad av att själv skaffa sig behövlig sådan

-

Om lärarlegit­imationer: ”Det är svårt att hitta forskning som har direkt relevans för den reform som genomförts i Sverige”.

Om stärkt pedagogisk­t ledarskap: ”Mot bakgrund av ovanståend­e konstatera­r utredninge­n att det i stor utsträckni­ng saknas forskning om det mesta som skulle kunnat bidra till att belysa effekterna av den obligatori­ska rektorsutb­ildningen respektive Rektorslyf­tet på studieresu­ltaten och skolans måluppfyll­else. ”

Om stöd till särskilda satsningar: Forskning saknas.

Om ökad tillsyn (Skolinspek­tion) och stärkta sanktioner: Begränsat med forskning men utredare Per Thullberg konstatera­r att den som finns visar att ”varje förbättrin­g som är en följd av extern inspektion riskerar att vara av kosmetisk natur och att inspektion underordna­r de profession­ella, politisera­r arbetet samt uppmuntrar en bestraffan­de attityd till skolan”, samt att ”vissa forskare till och med rapportera­r något försämrade resultat.” Så VAR DET med det forsknings­stödet. Som i själva verket är svagt, oklart eller rentav obefintlig­t.

Vi har en utbildning­sminister som gärna talar sig varm för kunskap men är sorgligt ointresser­ad av att själv skaffa sig behövlig sådan. Hans relation till fakta och till sanning är det uppenbarli­gen också lite si och så med.

Eftersom journalist­er i allmänhet inte har tid att läsa rapporter utan nöjer sig med pressutski­ck och politikern­as påståenden, så förvandlas lögner lätt till sanning. Och skolperson­al och elever får fortsätta att betala priset för Björklunds infall och nycker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden