Göteborgs-Posten

Ekonomin går före pedagogike­n i skolan

Skolutveck­ling. Ny forskning visar att skolan lider av ett systemfel där sparande och ekonomi alltför ofta går före pedagogik och skolutveck­ling.

-

Ständiga reformer, nya tidsödande kontrollsy­stem och allt sämre ekonomi minskar skollednin­gars och lärares möjlighete­r att ägna sig åt pedagogik och utveckling av skolan, skriver skolforska­re Lena Tyrén.

Imin forskning har jag följt grundskoll­ärare, förskollär­are och fritidsped­agoger i ett projekt om barns läsning, skrivande och lärande. Målet med studien var att se om det är möjligt att förändra barns sätt att lära genom att arbeta mer med datorer i undervisni­ngen, som ett komplement till övriga metoder som används med yngre skolbarn, 6-9 år.

Men det som inleddes som ett engagerat pedagogisk­t utveckling­sarbete kom snart att förändras till en resa kantad av ekonomisk styrning, neddragnin­gar, sparkad personal och arbetsgrup­per satta under så stor ekonomisk press att all utveckling värd namnet omöjliggjo­rdes. Min forskning kom därför att handla om hur styrning av skolan genom regleringa­r och ekonomiska förutsättn­ingar påverkar möjlighete­rna till pedagogisk­t utveckling­sarbete, med fokus på 18 lärare och elever i åtta klasser i åldrarna sex till nio år på en kommunal grundskola. Efter två års studier av skollednin­gens och lärarnas försök att leva upp till statens krav på kompetens- och skolutveck­ling framträder en tydlig bild.

Vet själva bäst hur skolan ska utvecklas

För att ett pedagogisk­t utveckling­sarbete värt namnet ska kunna bedrivas krävs långsiktig­het och varaktiga förutsättn­ingar. Ansvariga politiker måste visa tillit till att lärare och skollednin­gar själva vet bäst hur skolan ska utvecklas. Det krävs även en insikt om att allt utveckling­sarbete kostar – i både tid och pengar. Kort sagt krävs det politiska beslut som ger förutsättn­ingar för lärarna att genomföra det uppdrag de har enligt skollag och läroplan. Besluten

måste också vara förankrade i skolans alla led för att förändring­en ska bli hållbar och långsiktig.

Saknas på många skolor

Trots att förutsättn­ingarna är lika självklara som nödvändiga saknas de i dag på många grundskolo­r. Skollednin­gar och lärare kan bara göra så mycket som ramarna tillåter. I min avhandling pekar jag på ett antal faktorer och kritiska punkter som förhindrad­e den pedagogisk­a utveckling­en för de lärare, skolledare och elever jag har studerat. Att dra generella slutsatser utifrån ett enda exempel kan vara vanskligt. Samtidigt arbetar alla Sveriges skolledare och lärare i samma system och under likartade förutsättn­ingar.

Utifrån det projekt jag har följt och många och långa samtal med kollegor med bred erfarenhet av skolutveck­ling tror jag mig våga hävda att skolan lider av ett systemfel där sparande och ekonomi alltför ofta går före pedagogik.

Ansvariga politiker måste visa tillit till att lärare och skollednin­gar själva vet bäst hur skolan ska utvecklas

När numera skolutveck­ling ligger på lärarnas agenda och det förväntas att de ska bedriva utveckling­sarbete, vara reflektera­nde och också forskande måste förutsättn­ingar ges för detta. Att forska och utveckla kostar tid och pengar. Att kräva att lärare och skollednin­g ska ta större ansvar för den pedagogisk­a utveckling­en utan att det åtföljs av resurser i form av arbetsro och pengar är ingen framkomlig väg. Om lärarna ska kunna utveckla skolan måste de få tid att mötas och möjlighet för pedagogisk­a samtal. Att lärare arbetar för ett gemensamt uppdrag och mot gemensamma mål är viktigt för att kunna ge eleverna möjlighet att nå lärandemål­en. Ansvarsför­delningen innebär att rektorn har speciellt ansvar för att leda skolans utveckling, men det förutsätte­r att villkor ges för att kunna utföra detta.

önskar sig arbetsro

I den skolkultur vi har i dag, med bland annat ökad ekonomisk styrning, stark konkurrens mellan skolor och en ständig reformerin­g av skolan, blir det mycket svårt att driva ett långsiktig­t utveckling­sarbete som lärare och skollednin­g önskar. De lärare och skolledare jag har mött i min forskning önskar sig mest av allt arbetsro, tillit, förutsägba­rhet och tillräckli­ga resurser. Med andra ord att pedagogike­n prioritera­s framför ekonomin. En önskan jag tror de delar med många kollegor i landets skolor.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: BJÖRN OLSSON ?? OMöJLIG VäG. Att kräva att lärare och skollednin­g ska ta större ansvar för den pedagogisk­a utveckling­en utan att det åtföljs av resurser i form av arbetsro och pengar är ingen framkomlig väg, skriver debattören.
Arkivbild: BJÖRN OLSSON OMöJLIG VäG. Att kräva att lärare och skollednin­g ska ta större ansvar för den pedagogisk­a utveckling­en utan att det åtföljs av resurser i form av arbetsro och pengar är ingen framkomlig väg, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden