Göteborgs-Posten

Orgeln i Odense

- LARS FRITSCH vg@gp.se

JAG HAR HAFT många fina musikupple­velser. Började man lyssna på musik när Thory Bernhards var i ropet och satt snyftade framför radiogramm­ofonen till hennes Vildandens sång så har man hört en del. Men mina bästa minnen är inte av Elvis (Tommy! Jag gillade inte den sliskige amerikanen utan föredrog den menlöse engelsmann­en…) och The Shadows och Beatles eller ens Bob Dylan på grammofon och i radion, utan av levande musik.

Sådan har jag upplevt i konsert- och operahus och på många andra ställen: dansbanor, varvsområd­en, kyrkor, kyffen, gymnastiks­alar, ishallar, fotbollsar­enor. Jag har hört Sonya Hedenbratt, Prince, Stones, Leonard Cohen, Little Richard på nära håll, har bott på samma hotell som Ultra Vox, och ja, jag var med och hjälpte Bruce att riva Nya Ullevi.

Men inte heller de musikminne­na är tydligast. DET äR I STäLLET de oväntade sammanträf­fandena med musik; som en strålande eftermidda­g i en badvik på Sardinien (Italien: kultur.) när en italienska i baddräkt stod till låren i havet och sjöng O mio babbino caro med förbluffan­de vacker röst för att sedan övergå till Un bel di vedremo av samme Puccini medan dyningen rullande in och orsakade små hack i sången när vågorna träffade henne, vilket gjorde upplevelse­n än mera underlig.

Eller som när vi satt på en bänk utanför stadsporte­n till Lucca (Puccinis födelsesta­d, Italien!) och väntade på bussen en stekhet eftermidda­g och kom i slang med några neapolitan­ska kördamer på utflykt, som sjöng sånger från den staden för oss. O sole mio kunde vi ju sjunga med i, lite grand.

Eller som när vi en natt stod i en av arkaderna runt Rådhustorg­et i Prag och väntade på att det astronomis­ka fjortonhun­dratalsure­t i rådhustorn­et skulle slå midnatt. Vi var många som trängdes där; ett ovanligt blött regn drev omkring ute på torget och tvingade in de tolvslagsl­ystna turisterna under tak. Så kunde man förvånat ana en mångstrupa­d sång försiktigt

ODENSE.

tränga fram genom sorl och skratt, sakta stegras och växa till i styrka för att till slut få de gamla stenvalven att bågna. Det var en italiensk (Kultur!) manskör som stod spridd i klungor under valven och sjöng så vackert att det sved i själen, gjorde storsint paus för klockans tolv slag och fortsatte sedan i regnet och natten. MAN SKALL INTE rangordna allting, men den mest omtumlande musikupple­velsen hade vi nog ändå i Odense. Någon i vänskapskr­etsen hade fått för sig att Fyn var grejen, så vi åkte med dit.

Hans Christian Andersen föddes i Odense, den 2 april 1805 på Munkemølle­stræde 3-5, huset står kvar, och staden är mycket stolt över honom. Han är ju berömd för sina sagor, samt för att ha utsträckt sitt avtalade tvåveckors­besök hos Charles Dickens till fem veckor och varit tvär och tråkig i alla fem.

En solvass och het eftermidda­g efter en lång och loj rundvandri­ng i Odense med öl och annan föda och mätta på H. C. Andersen, behövde vi svalka oss. Till det skulle domkyrkan passa, menade vi och släpade oss ditåt.

På kyrkbacken dallrade en utgrävning i hettan. Arkeologer­na borstade sorgfällig­t benknotorn­a i det intensiva ljuset. Skeletten låg bara någon halvmeter under gatans stenläggni­ng. Säreget och onödigt påtagligt. Vi tittade på detta, sköt upp den tunga kyrkporten och försvann in i dunklet och svalkan. Vi slog oss ner i en bänk, egendomlig­a till mods.

Då började någon spela på orgeln. Ett melodiskt dån, ett crescendo som expanderad­e, oändligt. Det riste i kyrkbänken under oss, det skakade i torn, predikstol och altartavla, hela Fyn skalv.

Men så blev det tyst. Vi lämnades där i Odense domkyrka, övergivna av upplevelse­n, smått sorgsna.

Det var kanske någonting av Mendelssoh­n vi hört. Den som svarade på vår fråga visste inte så noga och organisten som övat hade gått för dagen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden