Göteborgs-Posten

Riksdagsde­batt i uppkörda spår

Arbetslösh­eten är hög, men inte så hög som Socialdemo­kraterna hävdar.

-

Hur hög är arbetslösh­eten och vad skall man göra åt den? De två frågorna dominerade som väntat gårdagens partiledar­debatt i riksdagen. Självklart ligger det i regeringen­s intresse att räkna så lågt som möjligt på arbetslösh­eten och så högt som möjligt på sysselsätt­ningen. Givetvis gäller det motsatta för opposition­en. Vem som har mest rätt beror på vad man mäter.

Mikael Damberg, som talade för Socialdemo­kraterna, tog i av alla krafter:

– I dag står 428 000 utan arbete i Sverige, fler ungdomar går arbetslösa, 7 000 fler än förra året.

Statsminis­ter Fredrik Reinfeldt replikerad­e med att 200 000 fler är sysselsatt­a nu är vid maktskifte­t 2006. Han konstatera­de också att Sverige har högre sysselsätt­ningsgrad och lägre arbetslösh­et än flertalet länder i EU:

– Fler unga jobbar i dag jämfört med 2006. PROBLEMET, FöR VäLJARNA, är att båda har formellt rätt. Dock är Dambergs siffror mest vilseledan­de.

Sverige har 428 000 registrera­de arbetslösa eller 8,5 procent av arbetskraf­ten. Men den faktiska arbetslösh­eten är 272 000 personer, eller drygt 5,4 procent. Detta om man räknar bort alla ungdomar som studerar och söker jobb samtidigt, exempelvis sommarjobb.

Att arbetslösh­eten och sysselsätt­ningen ökar samtidigt beror på att fler människor befinner sig i arbetskraf­ten. En del av förklaring­en till detta är att antalet förtidspen­sionärer minskat från 555 000 vid maktskifte­t 2006 till nu 370 000.

Jämför man arbetslösh­eten inom EU är 8,5 procent en korrekt siffra. Vill man i stället veta hur det ser ut i Sverige är 5,4 procent närmare sanningen. Även det är en hög siffra, för svenska förhålland­en, men inget dåligt resultat sett till europeisk skuldkris och långdragen lågkonjunk­tur.

Debatten om hur arbetslösh­eten skall minskas gav inget nytt. Reinfeldt påpekade att mycket görs och betonade regeringen­s vilja att satsa på lärlingsut­bildning efter tysk, dansk och österrikis­k förebild. Det är bra, men inte nog för en vinnande valrörelse. Damberg lovade Europas lägsta arbetslösh­et till 2020. Men satsningar­na på arbetslösa ungdomar finansiera­s med höjda skatter på ungdomar som arbetar. Och satsningar­na på företag betalas med höjda skatter på företag. Risken är uppenbar att Socialdemo­kraternas politik skapar de problem den avser att lösa. SMåPARTIER­NA TOG UPP sina favoritfrå­gor och överraskad­e inte, särskilt inte Jimmie Åkesson (SD). För honom är invandring alla samhällspr­oblems moder. Dagens ”tavla” stod Miljöparti­ets talesperso­n Åsa Romson för.

I ett replikskif­te med statsminis­ter framhöll hon Kina som ett miljöpolit­iskt föredöme för Sverige. Fredrik Reinfeldt kunde inte missa ett så vidöppet mål:

– Kina är till 68 procent beroende av kol. Det hyllar Miljöparti­ets språkrör.

 ?? Bild: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX ?? FöRVIRRAND­E. %§GH 0LNDHO 'DPEHUJ 6 RFK )UHGULN 5HLQIHOGW 0 KDU U¦WW Q¦U GH EHVNULYHU DUEHWVO¸VKHWHQ RFK V\VVHOV¦WWQLQJHQ
Bild: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX FöRVIRRAND­E. %§GH 0LNDHO 'DPEHUJ 6 RFK )UHGULN 5HLQIHOGW 0 KDU U¦WW Q¦U GH EHVNULYHU DUEHWVO¸VKHWHQ RFK V\VVHOV¦WWQLQJHQ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden