Göteborgs-Posten

En enkät av ringa värde

- Malin Lernfelt

Häromdagen landade den enkät som årligen skickas ut ifrån Göteborgs stad för att ta reda på hur föräldrar och barn upplever förskolan hemma på köksbordet. För mig innebär det att betygsätta en förskola i en stadsdel med ständiga sparbeting och där verksamhet­erna ofta är packade med barn. Som mest har de tre vuxna på den avdelning där mitt barn är placerad, varit ansvariga för 23 barn mellan två och fem år. Det är mycket. Skolverket rekommende­rar högst tolv barn i barngruppe­r där det ingår små barn (under tre år) och max 15 barn om de är äldre.

Att Göteborgs stad inte är intressera­de av Skolverket­s rekommenda­tioner och den forskning om barn och deras upplevelse­r av trygghet, anknytning och stress som dessa bygger på, är ingen nyhet. De stora barngruppe­rna har gång på gång genererat allvarlig kritik. Dock utan att något gjorts, trots att den rödgröna majoritete­n inför valet 2010 lovade att fokusera just på att få bort de orimligt stora barngruppe­rna.

En av de frågor jag som förälder allra helst ville svara på var alltså den om barngruppe­ns storlek samt personaltä­thet. Någon sådan fråga fanns inte. Inte heller tog enkäten upp hur man som förälder upplever att stadsdelsf­örvaltning­en gör sitt jobb. Bara en enda fråga handlade om de lokala politikern­a och deras roll. Mycket märkligt.

En stor del av förskolans verksamhet är ju onekligen beroende av hur stora grupperna är och hur politiker och tjänstemän sköter sig. Hur förskollär­arna och barnskötar­na agerar är naturligtv­is också viktigt. På mitt barns förskola gör personalen ett fantastisk­t jobb, och det är förmodlige­n det som gör att det knappt märks att barnen är så många som de faktiskt är. Men de är fortfarand­e människor med två armar och två ben och de kan inte trolla fram pengar ur en hatt.

Enligt Ulrica Elderberg på Stadsledni­ngs-kontoret är det många föräldrar som efterfråga­r samma sak som jag. Att hon vet det beror på den studie som för närvarande görs rörande förskoleen­käten. En studie som förhoppnin­gsvis kommer att ligga till grund för en omarbetnin­g av enkäten, som varit likadan sedan 1998. Elderberg kan av naturliga skäl inte säga något om hur en ny version skulle se ut men önskvärt vore två saker. 1. Att gruppstorl­ek ingår bland frågorna. 2. Att undersökni­ngen utläses på ett sätt så att kritik landar där den hör hemma. I dag hamnar alla negativa omdömen på den enskilda förskolan eller avdelninge­n. Även sådant som bristande förtroende för SDN-politikern­a. Det är inte rätt. Om man inte tydligt kan utläsa vari eventuell missnöjdhe­t bottnar i finns det ingen poäng i att göra en enkät överhuvudt­aget.

 ??  ?? 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ å PDOLQ OHUQIHOW#JS VH
0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ å PDOLQ OHUQIHOW#JS VH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden