Göteborgs-Posten

”Jag har aldrig varit i närheten av mutor”

Göran Johansson slår ifrån sig granskning­skommissio­nens kritik

- Sarah Britz å VDUDK EULW]#JS VH

DET äR SOM ATT öPPNA FöNSTRET i tonårsrumm­et som inte vädrats på veckor. Granskning­skommissio­nens utredning är en frisk fläkt och den säger det rakt ut: Göteborgsa­ndan finns. Mutskandal­erna är inget som media hittade på. Politiker har suttit på dubbla stolar. Den interna kontrollen har brustit.

Det har inte gått rätt till, det går fortfarand­e inte helt rätt till, trots att de fall som nådde in i rättsalen sällan lett till en fällande dom.

När Göteborgs kommun började skapa kommunala bolag och blev fler intressera­de av pengarna som gick att tjäna. Fler aktörer blandade sig i den kommunala förvaltnin­gen och man såg inte farorna med en slapp intern kontroll, brist på profession­alism och en rollfördel­ning mellan politiker och tjänstemän som var oklar.

Enkelt uttryckt: få hade koll på vart pengarna tog vägen, vem som tog de formella besluten och vem som hade det yttersta ansvaret.

De som visste hade ingen lust att berätta eftersom det var ett system man tjänade på.

Alla utom göteborgar­na vars skattepeng­ar missbrukad­es. FäLTET VAR FRITT för tjänster och gentjänste­r där samförstån­d blev viktigare än medborgerl­ig insyn och politisk kontroll. Ingen vill vara en tjallare. Så skapades Muteborg. Kommissone­n ger nu de styrande flera konkreta förslag. Bland annat tycker man att chefer och tjänstemän ska rekryteras efter meriter.

Det säger en hel del om vad de upptäckt. Hur har de som nu sitter där egentligen fått sina jobb?

Man tycker också att kommunen ska profession­alisera den kommunala revisionen.

Då undrar jag: om de som är satta att kontroller­a verksamhet­en inte är nog profession­ella, hur fungerar då i verksamhet­en i stort?

Att syna sina brister är bra. MEN DETTA äR BARA BöRJAN. Trots att Göteborgs kommun har varit öppna med vad som har fallerat, man har exempelvis tillsamman­s med Sveriges kommuner och landsting delat med sig av sina erfarenhet­er till ett 40-tal andra kommuner, så är det långt kvar.

Det är en klen tröst för göteborgar­na att Muteborg skakat liv i kommunala politiker runt om i Sverige. Nu skapas det nya policys mot korruption och besticknin­g på löpande band.

Och det ser ut att behövas. Göteborg leder ligan, men är långt ifrån ensamt.

Nu gäller det för politikern­a att vara öppna och ödmjuka utåt. Med samma kraft som man fokuserar på styrning, kontroll och profession­alism inåt.

Förtroende tar lång tid att bygga upp, men raseras snabbt.

 ??  ?? *¸UDQ -RKDQVVRQ I¸UVW§U LQWH NULWLNHQ á-DJ ¦UYGH *¸WHERUJVDQG­DQ DY GHP VRP YDU I¸UH PLJ -DJ KDU DOGULJ Q§JRQVLQ ¸YHUKXYXGWD­JHW YDULW L Q¦UKHWHQ DY HQ PXWVLWXDWL­RQ á
*¸UDQ -RKDQVVRQ I¸UVW§U LQWH NULWLNHQ á-DJ ¦UYGH *¸WHERUJVDQG­DQ DY GHP VRP YDU I¸UH PLJ -DJ KDU DOGULJ Q§JRQVLQ ¸YHUKXYXGWD­JHW YDULW L Q¦UKHWHQ DY HQ PXWVLWXDWL­RQ á
 ??  ??
 ?? Arkivbild: NILS PETTER NILSSON ??
Arkivbild: NILS PETTER NILSSON
 ?? Bild: HENRIK BJÖRNSSON ?? ANDA På GOTT OCH ONT. Erik Amnå, som ledde arbetet med rapporten, menar att politiker och chefer handlade i god tro men var förblindad­e av sin bild av sig själva.
Bild: HENRIK BJÖRNSSON ANDA På GOTT OCH ONT. Erik Amnå, som ledde arbetet med rapporten, menar att politiker och chefer handlade i god tro men var förblindad­e av sin bild av sig själva.
 ?? Bild: HENRIK BJÖRNSSON ?? GöTEBORGS STADSREVIS­ION. Lena Magnusson, Erik Amnå och Barbara Czarniawsk­a presentera­r den så kallade mutrapport­en, Tillitens gränser.
Bild: HENRIK BJÖRNSSON GöTEBORGS STADSREVIS­ION. Lena Magnusson, Erik Amnå och Barbara Czarniawsk­a presentera­r den så kallade mutrapport­en, Tillitens gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden