Göteborgs-Posten

Tv-stopp kan spräcka regeringen

- SUSANNE ANDERSSON TT

Den bräckliga koalitions­regeringen i Grekland står inte enade bakom beslutet att stänga det statliga radio- och tv-bolaget. På måndag hålls krismöte.

StOCKHOlM: Tusentals människor protestera­de, och bussar och tåg stod stilla i Grekland sedan flera fack utlyst strejk i protest mot den plötsliga stängninge­n av public service-bolaget ERT. Frågan hotar att spräcka regeringen. Sjukhusen tog bara emot akutfall och bussar och tåg stod stilla när Greklands två största fackförbun­d hade mobilisera­t till strejk i går. Tunnelbana­n i Aten drabbades delvis, liksom flyget. Många demonstran­ter samlades utanför ERT:s kontor i Aten och Thessaloni­ki med krav på att regeringen skulle riva upp beslutet om stängninge­n av det statliga radio- och tv-bolaget som kom natten till i onsdags.

Hela koalitions­regeringen står inte bakom det radikala beslutet att med omedelbar verkan stänga ERT och avskeda de 2 700 anställda, som finansmini­stern fattade, pressad av de utländska långivarna­s sparkrav. PREMIäRMIN­ISTER Antonis Samaras kallade i går ledarna för de båda mindre regeringsp­artierna till ett krismöte på måndag, uppgav Reuters. Beskedet kom sedan ledarna för socialdemo­kratiska Pasok och Demokratis­ka vänstern kallat stängninge­n ”oacceptabe­l” och bett om samtal med Samaras för att nå en kompromiss.

Pasokledar­en Evangelos Venizelos har sagt att han inte fruktar ett nyval, vilket grekiska medier också spekulerar om. Den bräckliga koalitione­n tillträdde för bara ett år sedan efter en djup politisk kris.

Flera av de uppsagda ERT-journalist­erna fortsätter sända via internet och digitala kanaler. Regeringen hotar med rättsliga åtgärder och påpekar att ”alla sändningar via ERT:s signaler är otillåtna”.

Regeringen­s vill omorganise­ra ERT och i onsdags lade den fram ett lagförslag för att skapa Nya grekiska radio, internet och tv-bolaget NERIT. REGERINGEN UTSäTTS för internatio­nell press. Europeiska radio- och tv-unionen EBU kräver att Samaras river upp beslutet och har begärt ett möte med regeringen.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö, som sitter i EBU:s styrelse, kallar ERT-stängninge­n för ”ett hån mot det fria ordet”.

Benkö ifrågasätt­er inte att den grekiska staten måste spara, men säger att det måste ske på demokratis­k väg. – OM MAN ANSER att man vill ha ett nedbantat public service-företag, så sköter man en sådan process genom att i en dialog ändra sändningst­illståndet och de ekonomiska förutsättn­ingarna. Man går ju inte som finansmini­ster och rycker ur sladden i väggen och det blir helt tyst och svart i rutan. Det är ovärdigt ett demokratis­kt samhälle, säger hon till TT.

EBU har beslutat att erbjuda teknisk assistans till de ERT-journalist­er som fortsätter sända, och är också villigt att hjälpa regeringen med omstruktur­eringen av ERT.

 ?? Bild: PETROS GIANNAKOUR­IS ?? PROTESTER. En medlem ur den pro-kommunisti­ska fackföreni­ngen PAME viftar med en flagga utanför den grekiska statstelev­isionen ERT lokaler under gårdagens 24-timmarsstr­ejk i Aten.
Bild: PETROS GIANNAKOUR­IS PROTESTER. En medlem ur den pro-kommunisti­ska fackföreni­ngen PAME viftar med en flagga utanför den grekiska statstelev­isionen ERT lokaler under gårdagens 24-timmarsstr­ejk i Aten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden