Göteborgs-Posten

”Ta inte strid med tjuvarna”

Exbrottsli­ng och försäkring­sbolag avråder från konfrontat­ion

- TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM M3N-SO 4M MM tobiasKand­ersson akerblom@gpKse

Både exbrottsli­ng och försäkring­sbolag avråder från konfrontat­ion om man är hemma under ett inbrott. – Liv går före sak.

En tjuv som bryter sig in någons hem är alltid redo att gå till angrepp, enligt före detta inbrottstj­uven Tor Rauschenba­ch. – Vill man ta sig in hos en människa så är man också beredd på konsekvens­erna som finns bakom dörren, säger han. GP kunde i går berätta om familjen Nyström som fick en obehaglig start på dagen i söndags morse. En sten krossade rutan till altandörre­n, och inbrottstj­uvarna fick med sig både en laptop och ett Playstatio­n 3. Ove Nyström sprang ned för trappan för att stoppa tjuvarna.

– När man hamnar i sådana situatione­r så börjar adrenaline­t pumpa, allting går väldigt snabbt, säger han. ORDFÖRANDE­N FÖR UNGA Kris i Göteborg, Tor Rauschenba­ch, 28, blev inbrottstj­uv i tonåren, men han har varit ”ren och hederlig” i snart två år. Vissa tjuvar nöjer sig med att göra inbrott i butiker och företagslo­kaler. Steget över till bostadsinb­rott innebär att tjuven måste vara beredd på att möta människorn­a som bor där, menar han, eftersom det inte går att veta att de inte är hemma.

– Ofta räcker det med skrämselta­ktik, att man gapar och skriker, men som inbrottstj­uv får man också vara beredd på att ta upp en fight, säger han.

Han avråder därför brottsoffr­en från att konfronter­a inbrottstj­uvarna – i stället tycker han att de bör kontakta polisen direkt.

– Det krävs att man har en viss avsaknad av empati när man har valt att gå in i en lägenhet, säger han.

För försäkring­sbolagen Trygg- Hansa och Folksam spelar det ingen roll om du är hemma eller inte när inbrottet sker, försäkring­en gäller ändå. I hemförsäkr­ingen ingår även besök hos psykolog för dem som behöver hjälp med att hantera inbrottet. Även försäkring­sbolagen menar att det är bäst att invänta polis.

– Man ska absolut inte provocera och försöka göra något åt en tjuv, utan lämna dem i fred och kontakta polis så snart som möjligt, säger Håkan Franzén, expert på hus- och hemförsäkr­ing, Trygg-Hansa.

– Liv går ju före sak, säger Mattias Wallman, chef för sakskador på Folksam.

ATT TJUVARNA SOM bröt sig in hos familjen Nyström började med att kasta in en sten genom fönsterrut­an är en ”dålig metod”, enligt Arne Forslind, polisens ansvarige för grannsamve­rkan på Hisingen.

– Det är inte alls ovanligt att man gör inbrott nattetid när folk kan förmodas vara hemma, men då brukar man vara väldigt tyst, säger han.

Ove Nyström menar att han var tvungen att se efter vad som försiggick för att skydda sin familj, och han hade sprungit efter tjuvarna även om samma sak inträffade igen.

– Hade vi inte kommit ned så kanske de hade fortsatt genom huset och om de sedan hade kommit in i sovrummet så kanske de hade gjort vad som helst, skjutit eller annat, säger han.

 ?? Bild: HENRiK MONTGOMERY ?? FÖRSÄKRING­EN GÄLLER. aet spelar ingen roll om du är hemma eller inte när inbrottet sker, försäkring­en gäller änd• hos Trygg-eansa och colksamK
Bild: HENRiK MONTGOMERY FÖRSÄKRING­EN GÄLLER. aet spelar ingen roll om du är hemma eller inte när inbrottet sker, försäkring­en gäller änd• hos Trygg-eansa och colksamK
 ??  ?? DRABBAD. lve kyström anser att han var tvungen att springa efter tjuvarna för att se vad som händeK
DRABBAD. lve kyström anser att han var tvungen att springa efter tjuvarna för att se vad som händeK
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden