Göteborgs-Posten

Inte längre så goa gubbar

Den negativa sidan av Göteborgsa­ndan har åtminstone indirekt bidragit till mutaffärer­na.

-

Göteborg är sannolikt inte unik som kommun att drabbas av mutaffärer. Men strukturer i kommunens sätt att arbeta och negativa sidor av den så kallade Göteborgsa­ndan har åtminstone indirekt bidragit till de affärer som avslöjats. Det är några av slutsatser­na i det slutbetänk­ande som den särskilda granskning­skommissio­nen, under ledning av statsvetar­en Erik Amnå, i går presentera­de.

I stora stycken är den digra rapporten en svidande kritik av det sätt Göteborg styrts på. Den omhuldade Göteborgsa­ndan har dominerats av sådant som pragmatisk handlingsk­raft och strävan efter synbara resultat. Den negativa sidan, pekar kommission­en på, har varit att värden som profession­ell självständ­ighet, formalia, insyn och opartiskhe­t hamnat i skymundan. Maktkoncen­tration har skapat en ängslig anpassligh­et som hållit tillbaka profession­ell mångfald, civilkurag­e och öppenhet.

GöTEBORG HAR, NOTERAR de tre professore­rna, en anmärkning­svärt stor bolagsflor­a, störst i landet. Många politiker sitter på dubbla stolar. Rekryterin­gen av tjänstemän har delvis präglats av slutenhet. Internrekr­ytering har föredragit­s framför profession­ell och extern rekryterin­g. Juristerna­s roll har varit oklar – de deltar i allmänhet inte i ärendebere­dningen. Stadsrevis­ionen har ofta inte tagits på allvar. Dess kritik har fått dåligt genomslag och uppföljnin­gar många gånger saknats.

KORT OCH GOTT, i de ”goa gubbarnas” stad har den praktiska nyttan och kontaktnät­en haft stor betydelse, förstärkt av bristen på maktskifte. Informella och snabba beslut har när situatione­n så bedömts varit viktigare än formalia och noggranna beredninga­r.

Hur ser då underveget­ationen ut i detta klimat? Ja, i en stor enkät till samtliga anställda och förtroende­valda svarar närmare hälften att det som framkommit sannolikt bara är toppen av ett isberg. Alla förvaltnin­gar och bolag visar sig ha medarbetar­e som säger att de själva åtminstone en gång utsatts för erbjudande om mutor. Riskexpone­ringen är alltså stor. Det kräver en organisati­on och en ledning som förmår att skapa både observans och goda regelverk. Antikorrup­tionsarbet­e måste, som Erik Amnå uttryckte det på gårdagens presskonfe­rens, omfatta alla både på bredden och på djupet.

Kommission­en lämnar ett program på tio punkter för att Göteborg skall bli bättre på att motverka korruption. I hög grad handlar det om att öppenhet och profession­alitet måste förstärkas och styrning och uppföljnin­g bli tydligare.

Ett intressant förslag, för vilket det ännu saknas lagstöd, är att den kommunala revisionen blir helt profession­ell i stället för att som i dag ledas av politiker. Det skulle inte minst stärka medborgarn­as förtroende. Men ytterst är det de styrande politikern­a som har ansvaret för att en ny och öppnare Göteborgsa­nda kan skapas.

GP 14/6 -13

 ?? Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI ?? MUTOR. Mellan var sjunde och var åttonde kommunanst­älld i *¸WHERUJ KDU XWVDWWV I¸U PXWI¸UV¸N
Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI MUTOR. Mellan var sjunde och var åttonde kommunanst­älld i *¸WHERUJ KDU XWVDWWV I¸U PXWI¸UV¸N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden