Göteborgs-Posten

Alla former av sex med djur förbjuds

- HANNA ANANDER TT

STOCKHOLM: Att ha sex med djur förbjuds. Regeringen har till slut lagt ett förslag om förbud mot tidelag, vilket välkomnas från flera håll. – Vi tycker det är väldigt positivt och det här är en viktig markering, att detta är ingenting som accepteras. Det är inte en godtagbar användning av djur, säger Johan BeckFriis, informatio­nschef på Sveriges Veterinärf­örbund.

FRÅGAN OM FÖRBUD mot tidelag har diskuterat­s länge och lagskärpni­ngen har haft brett stöd i riksdagen. I slutet på november 2011 kom den utredning som regeringen låtit göra där bland annat ett tydligt förbud mot alla former av sexuellt utnyttjand­e av djur föreslogs. Sedan dess har det kommit in drygt 300 remissvar som sammanstäl­lts, och nu är lagförslag­et alltså klart.

– Vi skärper reglerna runt tidelag för att det inte ska finnas någon som helst tveksamhet om att det är förbjudet att plåga djur på det här sättet, säger landsbygds­minister Eskil Erlandsson (C).

Straffskal­an, i det här sammanhang­et, blir ganska sträng. Straffet föreslås bli böter eller fängelse i upp till två år, vilket Erlandsson hoppas kommer ge en avskräckni­ngseffekt.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.

”Det ska inte finnas någon som helst tveksamhet om att det är förbjudet att plåga djur på det här sättet” bphfi boiAkapplk (C) iandsbygds­minister

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden