Göteborgs-Posten

USA kan läsa elevers mejl

- TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM 031-62 40 00 tobias.andersson akerblom@gp.se

GöTEBORG : Eleverna i Göteborgs gymnasie- och grundskolo­r tilldelas e-postkonton som kan övervakas av den amerikansk­a säkerhetst­jänsten NSA i jakt på terroriste­r. Trots övervaknin­gsskandale­n ska nu kommunen testa att utöka elevernas Google-konton. Göteborgs kommun använder sig av Gmail som e-posttjänst för stadens skolelever. Tjänsten tillhandah­ålls av Google – ett av de nio företag till vars servrar den amerikansk­a säkerhetst­jänsten uppges ha bakdörrar. De andra företagen den brittiska tidningen the Guardians avslöjande­n.

– Det som skrivs finns ju på deras servrar, säger Ylva Bergstedt, systemansv­arig för utbildning på stadsledni­ngskontore­t.

Enligt henne är kommunens policy att e-posten ska ses ungefär som ett vykort – inga privata saker får skickas.

– Vi pratar om det med våra lokalt systemansv­ariga men vi vet inte riktigt hur informatio­nen når ut. Det är en utmaning eftersom det är tio stadsdelar, säger hon. WILMA LANDAHL, 14, går i årskurs 7 på skolan Fenestra centrum, nära Korsvägen. Hon använder sitt e-postkonto till ipaden som hon har fått genom skolan, för att kommunicer­a med lärare och skicka in skolarbete­n.

– Ofta tänker man att det kanske inte är just mig (de övervakar), men det är lite läskigt, säger hon.

Nästa termin planerar även kommunen att testa en utökning av tjänsten, så att elever även har tillgång till exempelvis Youtube och molntjänst­er, trots de nya uppgiftern­a som har framkommit. Tidigare har eleverna bara fått använda sina konton till e-post.

– Vi riggar en miljö för ungefär tvåhundra gymnasieel­ever och lärare och provkör de här frågorna,

Mariam Elrayes, 8, går i årskurs 2 på Rannebergs­kolan. Hon använder internet till att prata med kompisar, spela spel och chatta. Mamman Ryham Hassan, 35, tycker att övervaknin­gen känns som att någon tittar in i deras hem. ”Vi har ingenting att gömma, men det är ingen bra känsla,” säger hon.

KAN öVERVAKAS.

säger Ylva Bergstedt.

Göteborgs kommun har i nuläget inga planer på att byta elevernas e-post från Gmail. Lärare och andra tjänstemän använder istället det IBM-utvecklade programmet Lotus Notes.

– Den bedömninge­n är gjord ur ett säkerhetsp­erspektiv, att vi inte tillhandah­åller Gmail för lärare, som är tjänstemän, säger Stig Kelmeling, enhetschef för applikatio­n på Intraservi­ce

för Göteborgs stad.

 ?? Bild: KAJSA JUSLIN ??
Bild: KAJSA JUSLIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden