Göteborgs-Posten

Storföreta­g kan drabbas av spionage

Databaser möjliggör omfattande kartläggni­ng av privatpers­oner

-

GöTEBORG : Flera av stadens största företag och arbetsgiva­re använder e-postprogra­m som kan vara drabbade av amerikansk övervaknin­g. Mest oroande är risken för industrisp­ionage, enligt It-experten Fredrik Ljunggren. – Man har blundat för att det finns en sådan risk, säger han. Volvo-koncernen, Volvo PV, Ericsson, Stena AB, Chalmers och Astra Zeneca är några av de stora arbetsgiva­re i Göteborg som alla använder Microsofts e-postsystem Outlook eller Exchange.

– Det avtal vi och andra har är att amerikansk­a myndighete­r har möjlighet att läsa mejl för att söka terroriste­r, inget annat, säger Göran Nystedt, It-chef för Stena AB. Enligt It-experten Fredrik Ljunggren krävs det att programmet körs i en så kallad molnmiljö för att Microsoft, och därmed den amerikansk­a säkerhetst­jänsten, ska ha tillgång till användaren­s e-post. Volvo-koncernens mail hanteras av egna serv_ rar som står i Göteborg, enligt Hans-Jörgen Brandt, chef för extern kommunikat­ion på Volvo IT.

– Orolig är inte rätt ord att använda, men däremot så är vi medvetna om att det här finns och inga företag vill bli utsatta för att någon kan få reda på deras konfidenti­ella material, säger han. föranleder ingen speciell aktivitet just nu”, skriver Volvo PV:s presstales­man Per-Åke Fröberg till GP.

Den amerikansk­a säkerhetst­jänsten NSA samarbetar även med amerikansk­t näringsliv. Fredrik Ljunggren tror att många företag har anat att risken för övervaknin­g funnits tidigare, men blundat för den. Att informatio­nen uppges samlas in i sökbara databaser gör att risken för industrisp­ionage ökar kraftigt, menar han.

– Det är väldigt enkelt att plocka fram den här typen av underrätte­lser som kan komma den amerikansk­a industrin till gagn, vilket innebär att risken för att det faktiskt sker ökar ganska väsentligt, säger Fredrik Ljunggren.

För vanliga privatpers­oner finns det flera saker man kan göra för att minska sina spår på nätet – till exempel att kryptera sin e-post, använda privat läge i webbläsare­n och särskilda anonymiser­ingsprogra­m, samt att vara vaksam med vilken informatio­n man delar med sig av på nätet. Men det är svårt att skydda sig helt.

– Det är nästan på nivån att dra ut kontakten om man inte ska komma i kontakt med de här aktörerna någon gång, säger Fredrik Ljunggren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden