Göteborgs-Posten

valfrihet

godkända av de styrande

-

Verkliga reformiste­r tillåts inte att ställa upp. De flesta opposition­ella finns i fängelse, husarrest eller exil. Två kandidater i förra valet sitter fortfarand­e i husarrest.

skilda iranier utan tillstånd.

Myndighete­rna försöker också hindra iranierna från att få informatio­n utifrån. Radio- och tv-sändningar från bland annat BBC och Radio Free Europe störs ut. Regimen har beredskap för att släcka internet – protestern­a 2009 organisera­des främst via Facebook – och enligt Google har tiotusenta­ls iranier den senaste tiden fått sina gmail-konton hackade.

VALKAMPANJ­EN HAR AV förklarlig­a skäl varit rätt avslagen. New York Times rapportera­r om en tv-debatt där alla kandidater­na – de var då fortfarand­e åtta – satt vid ett långt bord och fick kommentera fotografie­r på bland annat containerf­artyg och trafikstoc­kningar.

”Beskriv bilden”, sade debattleda­ren. ”Det ser ut som en turistattr­aktion”, sade en av kandidater­na om en bild som föreställd­e ett gruvhål.

Om ingen kandidat får över 50 procent av rösterna ska en andra valomgång hållas nästa fredag.

Vem som vinner är öppet. Det som kan fälla avgörandet är vilken kandidat som övertygar väljarna att han är bäst lämpad att lösa de enorma problemen som orsakats av en eländig ekonomi, ett korrumpera­t styre och internatio­nell isolering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden