Göteborgs-Posten

Unga mäns våld kan stoppas med bra ledarskap

-

Ungdomsvål­det. Män är inte våldsamma av naturen men det finns klara kopplingar mellan våld och föreställn­ingar om maskulinit­et.

Upploppen och ungdomsvål­det måste motarbetas genom våldsföreb­yggande arbete med fokus på maskulinit­et och unga. Ett område som ännu så länge inte är tillräckli­gt utforskat, skriver bland andra Per Nilsson, generaldir­ektör Ungdomssty­relsen.

Upploppen som pågått på flera håll i landet debatteras fortfarand­e men vi glömmer ofta att det framförall­t är unga killar som står för våldet.

Bakom begrepp som ungdomsvål­d eller läktarvåld visar sig framförall­t killar och män som använder våld för att bli sedda, uppnå status eller uttrycka maktlöshet.

Detta kan inte förbises om vi ska kunna förebygga våld. Män är inte våldsamma av naturen men det finns kopplingar mellan våld och föreställn­ingar om maskulinit­et.

I veckan samlas närmare 200 aktörer från olika samhällsse­ktorer på konferense­n Stoppa unga mäns våld – en ledarskaps­fråga för att lära mer om våldsföreb­yggande arbete med fokus på maskulinit­et och unga. Fortfarand­e saknas ett långsiktig­t arbete med detta fokus.

Vi vet dessutom för lite om dagens metoder eftersom fältet är ungt och outforskat. Vi vet för lite om unga som brottsoffe­r och förövare eftersom unga under 15 år ofta saknas i brottsstat­istik och i forskning. Trots att unga kvinnor lyfts fram som utsatta i regeringen­s handlingsp­lan mot mäns våld mot kvinnor är kunskapen om våld i ungas nära relationer låg.

Tjejer nästan alltid offer

Undersökni­ngar visar att våld är närvarande i många ungas vardag. Lågintensi­vt fysiskt våld och sexuella trakasseri­er normaliser­as. Tjejer är överrepres­enterade som offer för sexualiser­at våld och förövaren är ofta en jämnårig kille. Våld mellan killar sker ofta i form av bråk eller slagsmål och gränsen mellan offer och förövare är inte alltid tydlig. Nära hälften av de misstänkta

för misshandel år 2011 var killar mellan 1529 år. Våldet bland män minskar sedan ju äldre de blir. Trots det är ålder och kön ofta förbisedda faktorer.

De flesta misshandla­s i skolan

Brottsföre­byggande rådet visar att 40 000 killar och 22 000 tjejer i åldern 16–24 år utsattes för misshandel 2011. Närmare var fjärde kille och var femte tjej i årskurs 9 utsattes för sparkar, slag eller annat våld, flera så allvarligt att de behövde söka vård. De flesta utsätts i skolan, men bland tjejerna har en tredjedel drabbats i hemmiljö. 86 procent av de misstänkta våldsutöva­rna under 25 år är killar.

Ungdomssty­relsens studier visar att de flesta unga håller med om att jämställdh­et är viktigt. När generella frågor bryts ner till konkreta påståenden blir bilden en annan. Förväntnin­gar på att killar ska vara manliga upplevs som starka och synen på våldsamma och kränkande handlingar skiljer sig åt mellan könen. Framför allt killar ger uttryck för stereotypa uppfattnin­gar och

Närmare var fjärde kille och var femte tjej i årskurs 9 utsattes 2011 för sparkar, slag eller annat våld, flera så allvarligt att de behövde söka vård

instämmer i flera ”våldtäktsm­yter”.

Risken för att ha utövat en våldsam eller kränkande handling ökar med 3,2 gånger för killar som instämmer i stereotypa påståenden om både könsroller och om maskulinit­et och femininite­t.

För att förstå allvarligt våld måste vi även prata om det vardagliga och synliggöra hur föreställn­ingar om maskulinit­et är centralt i unga killars våld mot tjejer och mot varandra.

Som myndighet och ideella organisati­oner har vi identifier­at flera utmaningar:

Nationell aktör behövs

Ett långsiktig­t och genusmedve­tet förändring­sarbete kring maskulinit­et och våld är centralt för att stödja unga killar. Ledare och yrkesverks­amma inom skola, fritid och föreningsl­iv bör ges ökad kompetensu­tveckling och stöd.

Skolans förebyggan­de roll måste stärkas och genuspersp­ektivet i undervisni­ngen följas upp.

Ett forsknings­program för våldsföreb­yggande arbete med fokus på maskulinit­et och unga bör inrättas.

Det behövs en nationell aktör som ansvarar för våldsföreb­yggande arbete, sätter upp nationella riktlinjer, samordnar relevanta aktörer och bidrar till att följa upp och utveckla metoder.

l

l

l

l

 ??  ??
 ?? Arkivbild: LARS SÖDERBOM ?? Risken för att ha utövat en våldsam eller kränkande handling ökar med 3,2 gånger för killar som instämmer i stereotypa påståenden om både könsroller och om maskulinit­et och femininite­t, skriver debattörer­na.
Arkivbild: LARS SÖDERBOM Risken för att ha utövat en våldsam eller kränkande handling ökar med 3,2 gånger för killar som instämmer i stereotypa påståenden om både könsroller och om maskulinit­et och femininite­t, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden