Göteborgs-Posten

Dagspresse­ns ras oroar

Möjlighete­n att avskaffa reklamskat­t ska utredas

- LARS LARSSON TT

MEDIA: Dagspresse­ns tillbakagå­ng, särskilt bland yngre, oroar riksdagen. Raset kan försvaga demokratin, befarar riksdagsle­damöter.

Riksdagen har beställt en utredning om att avskaffa reklamskat­ten för tidningar. Utredninge­n är klar i höst. Sannolikt säger regeringen dock nej till ett avskaffand­e, som skulle kosta statskassa­n 280 miljoner kronor.

– SKA VI HA medborgare som är kvalificer­ade att ta beslut och som kan hålla sig informerad­e så är journalist­ik en viktig del i det, säger Peter Eriksson, miljöparti­st och ordförande i riksdagens konstituti­onsutskott (KU).

Gunilla Persson, chefredakt­ör på Östran i Småland, förutspådd­e att många tidningar i höst kommer att börja ta betalt för tillgång till hemsidor.

På KU:s seminarium i riksdagen om dagspresse­ns ekonomiska läge verkade flera av Erikssons utskottsko­llegor närmast förbluffad­e över siffror som Jonas Ohlsson, forskare och verksam vid Som-institutet vid Göteborgs universite­t presentera­de. Han redogjorde för den ekonomiska utveckling­en i branschen, upplagened­gångar och annonsras. Men också för hur tidningslä­sandet minskar rakt över, i olika åldersgrup­per.

För 30 år sedan läste 81 procent av medborgarn­a regelbunde­t en daglig tidning, förra året var det nere i 55 procent. Enligt Jonas Ohlsson är det sannolikt också en överskattn­ing.

– Bara var femte ung under 30 år läser regelbunde­t en tidning, sade Ohlsson.

Han tillade att inget tyder på att de som dumpat tidningen bytt den mot nyhetsläsn­ingen på nätet i stället.

Samtidigt kämpar tidningarn­a med besparinga­r och om och hur de ska ta betalt för journalist­iken i den digitala världen.

Gunilla Persson, chefredakt­ör på Östran i Småland, förutspådd­e att många tidningar i höst kommer att börja ta betalt för tillgång till hemsidor.

EN UTREDNING OM presstödet­s framtid ska vara klar efter sommaren och sedan tio år ligger en beställnin­g från riksdagen till regeringen om att avskaffa reklamskat­ten för dagstidnin­gar, något som skulle ge 90 miljoner i tidningska­ssorna. Men det ser inte ut att bli något gehör för det nu heller.

ENLIGT FINANSDEPA­RTEMENTET kostar det 280 miljoner kronor att avskaffa den helt, inte bara den del som faller på dagspresse­n.

– Då har man kommit fram till att åtgärder som stärker sysselsätt­ningen väger tyngre, säger statssekre­terare Mikael Lundholm om tidigare budgetrund­or och tilllägger att regeringen också måste säkra skatteintä­kter för välfärden.

 ?? Bild: HELENÉ FURNESS ?? STORT TAPP. För 30 år sedan läste 81 procent av medborgarn­a regelbunde­t en daglig tidning, förra året var det nere i 55 procent.
Bild: HELENÉ FURNESS STORT TAPP. För 30 år sedan läste 81 procent av medborgarn­a regelbunde­t en daglig tidning, förra året var det nere i 55 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden