Göteborgs-Posten

Män mer positiva till sin privatekon­omi

- PETER CHALLIS TT

P R I VAT E KO N O M I : Optimisten är en man. Han bor i en storstad och har fått höjd lön. Pessimiste­n är en kvinna på landsorten, som oroar sig för sitt jobb. Det är, något förenklat, resultatet av Swedbanks vårliga hushållsba­rometer. DRYGT EN TREDJEDEL av hushållen tror att den egna ekonomin kommer att förbättras det närmaste året. 13 procent tror att den försämras. Nivån på optimismen är densamma som förra året.

Män brukar vara mer positiva till sin privatekon­omi, men skillnaden mellan könen har ökat sedan förra årets undersökni­ng. Bland männen är det 41 procent som svarat att de är positiva, bland kvinnor 28 procent.

– Det är förvånande att optimismen är på samma nivå som förra våren, trots att konjunktur­en har vikit under den här tiden. Och när det gäller skillnaden mellan män och kvinnor så har vi aldrig sett en större skillnad tidigare. Där har det skett en förändring, säger Erika Pahne, privatekon­om på Swedbank. FöRENKLAT KAN MAN säga att optimisten är en man, bor i en storstad och har fått högre lön. Pessimiste­n är oftare en kvinna, bor i landsorten och oroar sig för att förlora jobbet.

Optimister­na kopplar sin framtidstr­o till högre lön, lägre räntor eller att någon i hushållet kommer att börja arbeta. Pessimiste­rna befarar ofta att någon i hushållet förlorar arbetet eller slutar arbeta av annan anledning. SKILLNADEN MELLAN kvinnor och män märks också i synen på konsumtion­en. Kvinnor tänker i högre grad dra ned på sin konsumtion framöver. Samma tendens går även igen i semesterpl­anerna.

Drygt 1 000 personer deltog i undersökni­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden