Göteborgs-Posten

Vätternrun­dan blir allt säkrare

- ANNELIE SCHOLZ TT

De första cyklistern­a ger sig ut i kväll. Men Vätternrun­dan har redan tagit sig en bit på vägen mot ett helt bilfritt lopp. I år är 30 kilometer av totalt 293 fria från obehörig trafik.

I år har länsstyrel­sen godkänt det första steget mot ett tryggare lopp. Sträckorna mellan Ödeshög till Gränna samt Norra Fågelås och Hjo, 25 och 5 kilometer långa, är helt avstängda från obehörig trafik. Endast boende, utryckning­sfordon och arrangörer­nas bilar ska få köra på vägarna.

– Det var cirka tre år sedan som tankarna kom. Det är framförall­t arbetet tillsamman­s med Trafikverk­et som har intensifie­rats. Vi har haft en fantastisk­t bra dialog sedan förra hösten, säger Eva-Lena Frick, vd för Vätternrun­dan.

VäGARNA äR INTE vidare olycksdrab­bade men varje år tvingas ett 50-tal cyklister uppsöka sjukhus till följd av loppet.

– Det är framförall­t när cyklister krokar i varandra. Vi har

Den farligaste bilisten är faktiskt den som precis har cyklat rundan.

lite handledsbr­ott, nyckelbens­brott, skrubbsår och någon hjärnskakn­ing, säger Frick. DEN FARLIGASTE BILISTEN är faktiskt den som precis har cyklat rundan. Vissa genomför den på sju timmar, andra på över 20 timmar. Gemensamt för alla deltagare är att de skriftligt förbinder sig att vänta i sex timmar med att köra bil efter målgång, annars riskerar de att haffas i en stickprovs­kontroll och diskvalifi­ceras.

– Den sista, hoppas jag, olyckan var för tio år sedan. En deltagare satte sig i bilen på lördagseft­ermiddagen efter målgång. Han kom två och en halv mil ungefär innan han somnade vid ratten och körde rakt in i en klunga. En cyklist dog och sju skadades svårt, säger Eva-Lena Frick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden