Göteborgs-Posten

ULF STENBERG:

”Vinnarskal­lar är nödvändiga, men dåliga förlorare är lika bedrövliga förebilder som en lagkapten som kastar bollen i ansiktet på målvakten.”

- E-post: sport@gp.se Trevlig helg!

Tack och lov visade TV4- experten

Hasse Backe sans och balans i eftersnack­et. Straffsitu­ationen med Andreas

Granqvist på tilläggsti­d i Wien kändes spontant som frispark för

österrike och samme mans röda kort mot Färöarna och Zlatans omogna utbrott mot målvakten var verkligen ”väldigt orutinerat”. Det fanns ingen anledning att vädja om stöd för åsikten, att domarnas insatser skulle ha varit iögonfalla­nde svaga.

Efter Backes analyser föreligger förresten inget som helst behov av

Fråga Lundh.

Den dystra sanningen är att dagens landslag inte har något att tillföra VM i Brasilien och att resten av fotbollsvä­rlden rycker på axlarna åt om det blir

österrike, Sverige eller Irland som eventuellt fyller ut sista platsen i

Europas överdimens­ionerade slutspelsk­vot.

Vårens VM-kval har maxtestat de blågula supportrar­nas tålamod. Drömmarna och fantasiern­a från höstens obegriplig halvtimme i

Berlin har ersatts av besvikelse och uppgivenhe­t.

Dagens landslag saknar harmoni och ödmjuk attityd. Frustrerad­e spelare försöker maskera oförmåga med onödiga utbrott mot domare och när det är snubblande nära två utvisninga­r i en hemmamatch mot

Färöarna (!) låter analysen av måltorkan (”måste bli effektivar­e”) som ett tjatigt skämt.

Svartsynen sprider sig efter en så deprimeran­de landslagsv­år och framtidstr­on blir inte större av ett restprogra­m fyllt med blindskär.

Hur kunde ledningen acceptera att möta Kazakstan på konstgräs bara fyra dagar efter den förväntade urladdning­en på Irland i september? Varför skulle Sverige plötsligt visa kapacitet att bestämma matchbilde­n och vinna ”på beställnin­g” mot ett kontringss­kickligt österrike hemma?

Det är långt kvar till en på papperet tacksam avslutning mot ett sannolikt omotiverat Tyskland.

Landslaget påminner i dag om en sluten sekt, som vill diktera medias frågeställ­ningar och önskade censurera innehållet i en planerad Tom

Alandh- dokumentär. Som med en övermodig självbild söker sympati för uppfattnin­gen, att domarkåren och makterna är emot Sverige. Som väljer att nonchalera avtalade intervjuer med sändande tv-kanal och som i Lars Richt har en bekräftels­ejagande chef som blivit en narr vid

Kung Solos underdånig­a hov. Slutvinjet­ten från Wien var talande. Marcus Allbäck försökte handgripli­gen dra en vilt protestera­nde

Sebastian Larsson av planen flera minuter efter slutsignal­en, innan en gestikuler­ande Richt läxade upp domaren i spelargång­en.

Visst är vinnarskal­lar nödvändiga att ha i ett lag, men pinsamt dåliga förlorare som vägrar acceptera en svag insats är lika bedrövliga förebilder som en lagkapten som kastar bollen i ansiktet på målvakten.

Hamréns landslag kan inte längre räkna med folkets oreservera­de kär- lek och det blir befriande att skifta fokus från kaxiga gnällspika­r till ödmjuka och kommunikat­iva tjejlag i basket och fotboll.

Basketens EM-lag har en jättechans till ett efterlängt­at genombrott i media veckan efter damhandbol­lens överraskan­de kvalfiasko. Morgondage­ns öppningsma­tch mot

Italien (TV10) har förutsättn­ingar att ge Sveriges kanske mest samspelta landslag en flygande start i gruppspele­t och en kvartsfina­lplats är en klart realistisk målsättnin­g.

Pia Sundhages landslag är på förhand lika svårbedömt som basketens. Den tuffa ledarstile­n från USA, där stressande konkurrens är ett lika självklart inslag som nödvändig trygghet i Sverige, riskerar att urholka självförtr­oendet hos nyckelspel­are som Kristin Hammarströ­m och Lisa Dahlkvist.

I genrepen mot Brasilien (onsdag) och England (4 juli) är det dags att ge den tänkta EM-startelvan odelat förtroende. Rollfördel­ningen måste vara tydlig och klar, när det är dags att premiärspe­la mot Danmark på

Gamla Ullevi den 10 juli.

Gång på gång betonade förbundska­pten Hamrén sin ledarfilos­ofi:

”Jag petar inte någon på grund av individuel­la misstag …”

Sedan tog han bort Jonas Olsson ur startelvan – och säkert funderade

Behrang Safari på nytt över det demonstrat­iva utpekandet av ”skyldig” i det där EM-kvalet i Holland?

Tennisens utveckling har varit imponerand­e stor under de senaste decenniern­a. Björn Borg skulle i dag vara lika chanslös mot Rafael Nadals kraftfulla ”bomber” på Paris grus som Ingemar Stenmark i en slalomduel­l mot Marcel Hirscher.

Tack och lov finns det ingen anledning att jämföra olika epoker. Perspektiv på historien får den som visar respekt för det som varit och inte överskatta­r det som pågår.

Med ett par veckors distans till

IFK Göteborgs finalseger i cupen finns det anledning att fundera över målsättnin­gen under resten av säsongen. Drömmen om en lyckad comeback i Europa, med gruppspel i Europa League under hösten, finns säkert hos många nostalgisk­a supportrar.

Frågan är dock om dagens blåvita trupp är tillräckli­gt bred för att orka med en satsning på två håll – eller om krävande Europaspel ger ojämnare prestation­er i allsvenska­n och minskad medaljchan­s?

Förra säsongen gav talande exempel på hur svårt det är att kombinera internatio­nella framgångar med 30 allsvenska omgångar. Helsingbor­g och AIK tog fina skalper i Europa

League, men förmådde inte fullfölja höstallsve­nskan till nya topp 3-placeringa­r (= Europabilj­ett).

Barcelonas dyra köp av Neymar framstår som en äventyrlig investerin­g. Förväntnin­garna är enorma och i de senaste landskampe­rna har

Brasiliens nye superstjär­na påmint mer om småväxta floppar som Robinho och Juninho (Paulista) än Ronaldo och Ronaldinho. Det skulle förvåna om Neymar klarar av det fysiska spelet i Europa eller lyfter Brasilien i VM, men de närmaste veckornas matcher i Confederat­ions Cup (SVT) ger i alla fall ett aptitretan­de smakprov inför nästa sommars fotbollsfe­st.

Det är inte bara Liseberg som fyller 90 i år. Även Slottskogs­vallen invigdes 1923 och därmed kan morgondage­ns högklassig­a Grand

Prix- gala ses som något av en jubileumst­ävling.

Initiativt­agare till ”Vackra Vallen” var Göteborgs framsynte ledarprofi­l Hugo Levin, som i år tar plats i Hall

of Fame på Idrottsmus­éet. Den nya arenan fick en flygande start med

Idrottsspe­len 1923 och Damolympia­den 1926, arrangörsf­ramgångar som blev början på en glansfull historia.

Det är framförall­t friidrotte­n som bjudit på rader av magiska ögonblick. Gunder Häggs och Arne

Anderssons världsreko­rdslakt på 40-talet lockade till utsålda publikfest­er på Vallen. Efter kriget framstår Benke Nilssons europareko­rd i höjdhopp 1954 (2,11 i dykstil!) och

John Walkers världsreko­rd på engelska milen 1975 (först under 3,50) som oförglömli­ga höjdpunkte­r.

I morgon är det dags för nya prestation­er av världsklas­s på landets vackraste idrottsare­na.

Dags för omstart i allsvenska­n och förbundska­ptenen har knappast haussat kvaliteten på vår högsta serie. Bakom Tobias Hysén finns det ingen forward av acceptabel landslagsk­lass och när målvaktsfr­ågan ställdes på sin spets litade Hamrén mer på en skadedrabb­ad reservkeep­er från Norge än vårsäsonge­ns affischnam­n John Alvbåge.

Mot den bakgrunden ter sig förbundets krav på nya arenor för miljarder till en uppenbarli­gen tunn blåbärslig­a som än mer obegriplig­a.

Vid frukosten dagen efter kvalförlus­ten mot österrike ställde barnbarnet William, nio, en berättigad fråga till morfar:

”Varför sjunger Zlatan inte med i nationalså­ngen?”

Det krävdes några sekunders extra betänketid, innan det kom ett krystat svar på temat ”han kanske inte har någon bra sångröst …”

William tyckte det var en fånig förklaring.

 ??  ?? Neymar – svårvärder­at riskköp
Neymar – svårvärder­at riskköp
 ??  ?? Kristin Hammarströ­m – värd förtroende
Kristin Hammarströ­m – värd förtroende
 ??  ?? Rafael Nadal – leder utveckling­en
Rafael Nadal – leder utveckling­en
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden