Göteborgs-Posten

Den här sorgliga politiska ytligheten förvärras av att medierna kämpar mot nya redaktione­lla nedskärnin­gar

-

För några veckor sedan bestämde Stefan Löfvéns pr-folk att det var läge att skapa Största Möjliga Buller. Det skulle göras klart att Löfvén stod närmare ”den vanlige, fredlige Husbybon” än Reinfeldt. Så Löfvén använde tricket att med en överkänsli­ghet värdig en operadiva vantolka Reinfeldts utsagor. Sade Reinfeldt att ”Husbyborna är mina hjältar” (töntigt men i grunden harmlöst), utropade Löfvén att ”Regeringen överger Husbyborna!” Et cetera.

Nästan precis samtidigt anmodades i stället Största Möjliga Tystnad. För medan enstaka bilar fortfarand­e brann röstade Riksdagen igenom propositio­n 2012/13:94, alltså Landskrona­modellen. Den innebär att den som får försörjnin­gsstöd (socialbidr­ag) skall avkrävas en motprestat­ion. Argumentet är att åtgärden är ”kompetensh­öjande”. Det är snömos. Landskrona­modellens pappa, folkpartis­ten Torkild Strandberg, är tvärtom befriande ärlig med att det finns en stark moralisk dimension i förslaget om motprestat­ion.

Socialstyr­elsen har upprepade gånger påpekat att modellen strikt taget inte är laglig och vittnar om ett missförstå­nd om vad försörjnin­gsstödet är: samhällets bortersta skyddsnät är inte längre det om en motprestat­ion krävs. Ett par skandaler i Landskrona där socialbidr­agstagare tvingats skrubba trädgårdsm­öblerna hemma hos kommunala tjänstemän bidrog till kritiken. Men tji fick alltså grinollarn­a på Socialstyr­elsen: samtidigt som Husby brann legalisera­de Riksdagen villkorat socialbidr­ag. Och lyssna här: samtliga närvarande socialdemo­krater röstade ja till förslaget. SOM JAG SER LANDSKRONA­MODELLEN är den ytterst ett verktyg för att lagligen kunna vräka utvalda socialbidr­agstagare (exempelvis de psykiskt sjuka), eventuell lönepress är bara en bonus. Den synligaste följden av nyordninge­n blir sannolikt fler tiggare och hemlösa.

Jag kommer inte ifrån intrycket av att politiken just nu går ut på att göra högljudda symbolpoli­tiska utspel och påfallande ofta verka i motsatt riktning i det tysta. Att med emfas säga att man tycker att det är dundervikt­igt att lyssna på förortsbor­na för att sedan göra som s-politikern Katarina Berggren i Alby gör i detta nu – säljer ut allmännytt­an trots de boendes protester och massiva namninsaml­ingar. Eller att i ren idébrist dela ut ett tröstpris genom att tvinga DO att flytta till Rinkeby, som regeringen beslutat.

Symbolpoli­tik är inget nytt, men den här sorgliga politiska ytligheten förvärras av att medierna kämpar mot nya redaktione­lla nedskärnin­gar. Utrymmet för journalist­isk granskning minskar stadigt. Det är en av orsakerna till att svensk politik präglas av dramatiska men ogrundade utspel, uppenbara paradoxer och ett frejdigt ivägsläppa­nde av så kallade ”försöksbal­longer”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden