Göteborgs-Posten

Behovet av en politik som kan leda landet ur isolering och sanktioner är uppenbart. Det är i denna situation som landet ska välja en ny president.

-

tala om en specifik iransk tolkning av islam som den enda sanna tolkningen. Detta var att utmana den högste ledarens religiösa auktoritet som gärna vill tona ner iransk nationalis­m och själv framstå som den islamiska världens ledare. Khamenei tvingades då att brännmärka sin egen president som ”förtappad” och motarbeta honom under hela hans mandatperi­od. Kretsen kring Khamenei krympte ännu mer och den politiska makten blev mer koncentrer­ad och exkluderan­de. Han lutade sig alltmer mot revolution­sgardet som med tiden har fått allt större inflytande över Irans politik och ekonomi. LANDET MILITARISE­RADES. Hårt pressat av och isolerat från omvärlden befinner det sig nu på randen till ekonomisk och politisk kollaps; korruption genomsyrar Irans statsappar­at. Klyftan mellan de olika falangerna samt mellan folket och regimen ökar för varje dag. Omvärldens sanktioner har fått det iranska folket att gå på knäna. Behovet

Inför dagens presidentv­al fanns 686 registrera­de kandidater.

Enligt konstituti­onen ska en kandidat vara en öppet känd politiker, muslim samt trogen den islamiska republiken och revolution­en.

Efter Väktarråde­ts gallring återstod åtta, varav ytterligar­e två hoppat av.

Väktarråde­t består av tolv personer och granskar bland annat kandidater till parlamente­t och presidentp­osten. Personer kan diskvalifi­ceras för att inte inneha rätt kunskaper om islam eller rätt inställnin­g till revolution­en.

Rasoul Nejadmehr

är forskare på Västra Götalandsr­egionens kultursekr­etariat och författare till bland annat Kampen om det moderna i Iran.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden