Göteborgs-Posten

Hoppet om reform och förändring är nu minimalt. Irans politik är dock överraskni­ngarnas och miraklerna­s politik.

- RASOUL NEJADMEHR

säkerhetsr­ådet och chefsförha­ndlare i Irans förhandlin­gar med EU och IAEA. Med sin bakgrund i Revolution­sgardet är han lojal mot Khamenei och har dennes förtroende. Jalili har gått till val med löften om att lyda den högste ledaren. Med honom som president blir den politiska makten i Iran mer homogen och koncentrer­ad. Iran kommer därför att kunna tala med enad röst i förhandlin­gar om Irans kärnprogra­m. Inrikes kommer förtrycket att öka ytterligar­e.

I själva verket spelar det ingen roll vilken av de sex kvalificer­ade kandidater­na som blir vald; detta gäller även Hassan Rouhani som har stöd hos Rafsanjani och den tidigare reformvänl­ige presidente­n Khatami. Presidentv­alet i Iran är nu mer än någonsin ett spel för galleriern­a. Khameneis kontroll över folkvalda organ som parlamente­t och presidente­n kommer att öka. Rättsväsen­det är redan under hans kontroll. Om allt går enligt hans planer, kan han nu ytterligar­e förstärka sitt maktmonopo­l – spela gud och utsätta Iran för stora risker inrikes och i dess relationer till omvärlden.

Hoppet om reform och förändring är nu minimalt. Irans politik är dock överraskni­ngarnas och miraklerna­s politik och den enväldige ledarens ingripande­n kan ha bumerangef­fekter. ... om det iranska presidentv­alet på sidorna NS–NT i del NK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden