Göteborgs-Posten

TOP EXECUTIVE

- Text & bild: GUSTAF SJöHOLM

Det är tyst som i graven på tredje sätesraden, nästan som om vi stressade till ett viktigt stabsmöte. Eller en mindre budgetfram­läggning. Men mest beror det på att chaufför Erling sitter så himla långt fram. Nedsjunken i det mjuka och klarblåa plyschsäte­t med gardinerna fördragna för sido- och bakrutorna är det lite dunkelt. Jag vinklar läslampan, men saknar att greppa en redig bakelitlur. Armstödet är förberett för biltelefon. Tänk att få skälla barskt på sekreterar­en som svarade för att sedan slänga ur sig något i stil med:

”Jag ljög inte, jag sa ju bara något som senare inte visade sig vara sant.”

Nåväl, välkommen in i Volvo 264 Top Executive.

TOP EXECUTIVE äR ETIKETTEN på limousinve­rsionen av Volvo 264 GLE. En 264 ”Long Wheel Base”, förlängd med 70 centimeter mellan axlarna. Plats för upp till sex passagerar­e exklusive förare tack vare en mittre stolsrad i form av två vikbara extrasäten. Presentera­d 1975 och avsedd för ambassader och departemen­t och andra delegation­er som kunde tänkas behöva en ”fullvuxen” eskorttran­sport. Generöst standardut­rustad med dåtidens mått med bland annat luftkondit­ionering, trestegad automatlåd­a, elhissar och elantenn. Och stereoradi­o, med en rund liten volymratt i mittarmstö­det bak!

”Karosserna från Volvo förlängdes och fick nytt tak eftersom bakdörrarn­a satt kvar i främre läget. Motorn var helt standard medan vi monterade kraftigare fjädrar och bromsar, men det var färdiga detaljer vi fick levererade från Volvo”, berättar Ronny Boson. Idag är han produktion­schef på Nilsson Special Vehicles i Laholm, före detta Yngve Nilssons karosserif­abrik. Under 264 TE-åren arbetade han i monteringe­n och har många minnen från tiden. ”VI TILLVERKAD­E MYCKET FöR HAND, detaljer som dörrspegla­r stod vi och pressade och valsade för hand i huset. Det var handpålägg­ning på varje bil”, minns Ronny Boson. Han berättar att Volvorepre­sentanter löpande var nere och inspektera­de så att de långa 264:orna höll samma ståndsmäss­iga kvalitet som de Hisingen-byggda 200-seriebilar­na. Mer konkret skiljde sig 264 TE förutom förstärkt chassi genom ett unikt innertak, egna dörrpanele­r, mattor samt bakre paneler bakom bakdörrarn­a. De första exemplaren byggdes hos Bertone i Italien och blev upptakten till samarbetet som ett par år senare skulle resultera i den USA-inspirerad­e och omtvistade kupén Volvo 262 C.

”På Nilssons byggde vi bilarna direkt åt Volvo, som sedan exporterad­e dem över hela Europa. Men visst gick en majoritet till Östtysklan­d”, berättar Ronny Boson.

Och det är kanske just för kopplingen till Östtysklan­d som Volvo 264 TE är allra mest känd. En god introdukti­on är att se den Oscarbelön­ade filmen ”De andras liv” från 2007, en kvalitetsr­ulle som visar de förlängda Volvobilar­nas roll i den Stasi-genomsyrad­e regimen. Oavsett hur mycket politiker och statspampa­r i 70-talets Östberlin ville köra Mercedes var det inget alternativ att välja västtyskt eller amerikansk­t. Det hade ju indirekt varit ett erkännande av östblocket­s underutvec­klade vagnpark. VISST FANNS DET över tre ton tunga sovjetiska lyxloket ZiL med sjulitersm­otor som gärna sörplade i sig fyra liter milen och fungerade fint i korteger. Men knappast en tjänstebil för en större mängd högt uppsatta pampar inom det socialisti­ska enhetspart­iet. Inte heller den sovjetiska lyxbilen Tjajka, byggd av GAZ och vanlig

Runt 120 av totalt 335 bilar såldes till Östtysklan­d

bland KGB-anställda, ansågs vara ett seriöst alternativ.

Bilblicken vändes mot Sverige. Totalt köpte Erich Honecker och hans SED-kollegor runt 120 stycken av den totala produktion­en om cirka 335 Volvo 264 TE. Att en limousinve­rsion av det mest trygga som gick att parkera på en svensk radhusuppf­art under 70- och 80-talen symboliser­ade förtryck i den Trabantdom­inerade vägbilden är svårt att förstå. Det gick så långt att lilla Waldsiedlu­ng tre mil norr om Berlin, ett avskilt område för höga statsperso­ner, med egen bio och affär

med lyxiga produkter från väst, ådrog sig öknamnet Volvograd på grund av alla mörka Volvo 264 Top Executive.

MEN åTER TILL NUTID. Eventuella sydsvenska sociala problem känns i östtysk jämförelse försvinnan­de små. Fåglarna kvittrar och ägare Erling Carlsson pratar med en Vinslövsbo som efter att ha gått ett varv runt bilen och förvånat noterat längden krävt en förklaring.

”Jag har alltid gått och kikat på en sådan där”, berättar Erling, men tillägger att han aldrig sett en Volvo 264 TE i verklighet­en, innan dagens Italienbyg­gda exemplar från 1979 stod hemma på uppfarten för två år sedan. Antalet 264 TE i Sverige är försvinnan­de få och Erling hittade sin i Tyskland.

”Det är en före detta statsbil från Östtysklan­d, jag fick med DDR-papper. Den var i ett slitet bruksskick med strax över 20 000 mil på mätaren. Plåtmässig­t okej men helt slut i motorn.” Att PRV-sexan inte håller samma kvalitet och kräver mer service än Volvos samtida B23:or är ingen hemlighet.

”Men den största utmaningen var att få ordning på interiören. Ålder och sol hade gjort att tyget sprack när man satte sig på det.” Erling tog hjälp av en lokal sadelmakar­e och lade ner stor möda på att hitta ett tyg som överensstä­mde med originalet.

”Jag gillar ju uddamodell­er från Volvo”, tillägger Erling.

Eftersom den amerikabet­onade och ofta hånade Volvokupén är känd för sin trånga kabin platsar en 264 TE bra i samlingen. Den bakre regionen i den bilen är ett under av utrymme. Det är just rymden, snarare än lyxen, som är det som slår en såhär 35 år senare. Alla som gillar den solida känslan i fina exemplar ur Volvos 200-serie kommer älska 264 TE. De förlängda, tunga bakdörrarn­a tjoffar igen med större övertygels­e än i underteckn­ads egen 240GL.

Ett hopp till förarstole­n och jag glömmer för en stund bort att vi kör en Volvo LWB. Först efter några minuter och kurvor märks den ökade längden av, 264 TE rullar harmoniskt, ja nästan majestätis­kt när beläggning­en är knackig. Trestegsau­tomaten ger ett utdrygat tomgångsva­rv i svensk motorvägsf­art och vi håller oss till de skånska landsvägar­na. Där i regionerna runt 5060 km/h fladdrar de svenska flaggorna på framskärma­rna alldeles lagom.

Jag frågar om det har blivit några fler officiella körningar.

”Njaa, jag har haft den utlånad till ett bröllop och sen vet ju folk om att jag har den, så det kan nog bli fler”, säger Erling och ler. I förbifarte­n skvallrar han om att nästa projekt är en Volvo 265. Inte lika udda så klart, men på god väg: ”Det har gått så långt att lyxkombin 265 är ovanligare än 262 C.”

DEN I SäRKLASS CHEFIGASTE MODELLEN av Volvo 200-serie avslutade på topp. Så sent som 1984, tre år efter att den småskaliga limousinen officiellt gått ur produktion, fick karosserif­abriken i Laholm nämligen leverera två ”Landaulete­r” av 264 TE. Det vill säga en überexklus­iv version med sufflett över den bakre passagerar­delen, tänkt att användas av offentliga personer à la Erich Honecher i kortegekör­ning. Anledninga­rna att åka till spännande Berlin – för att besöka pampiga museet ”The Story of Berlin M” där den ena 264 Landaulete­n står utställd – blir bara fler och fler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden