Göteborgs-Posten

MYCKET BERöM FRåN äGARNA

-

En kombi med hög kvalitet i alla avseenden och sedan 2007 också förbättrad­e vägegenska­per tack var bakåtflytt­ad motor. Inte klassens laståsna, men god plats för fyra och lagom bagage. Precis som väntat får senaste generation­en Audi A4 Avant (med internkod B8) mycket beröm av sina ägare. Men märkligt nog når den inte lika höga betyg som fyradörrar­s sedanmodel­len. I sin senaste inkarnatio­n har Audi gjort vad många önskat i alla år, skapat en mer dynamisk köruppleve­lse genom att flytta tillbaka motorn som hela tiden hängt som ett bojsänke framför framaxeln vilket gjort bilen framtung och understyrd.

Med senaste generation­en som kom 2007 är operatione­n slutförd. Växellåda och diff bytte plats och motorn tronar nu på framxeln istället för framför.

BETYGET FöR KöRGLäDJE är därmed högre, även om det är en bit kvar till BMW 3-serie eller Mercedes C-Klass.

I övrigt är Audi A4 Avant en Audi med allt vad det innebär. Audis mellanklas­skombi har blivit rymligare och numera är den bara några ynka centimeter mindre än svenska folkkombin, Volvo V70.

Kvaliteten hos A4 Avant är utmärkt, precis som väntat. Men det har också funnits viss kritik på olika småfel, exempelvis bakluckans gasfjädrar som inte orkade lyfta luckan i kallt vinterväde­r.

Felet har oftast åtgärdats på garantin och av rapportern­a att döma gällde det i första hand bilar av årsmodell 2008.

För några Audi Avantägare har hjullagren inneburit ett bekymmer. Det är ett fåtal ägare som drabbats men att behöva byta ett eller flera hjullager redan efter tiotusen mil är sannolikt inte vad ägarna hade väntat sig.

Från en annan liten grupp ägare har vi fått påpekandet att färddatorn­s mätning av förbruknin­gen varit lite väl överoptimi­stik, alltså lägre än den verkliga.

Iakttagels­en är densamma av flera A4 Avant-ägare, ingen av dem har rapportera­t en färddator som visar högre förbruknin­g än den verkliga (som mätts via tankning).

Generellt sett är de flesta A4 Avant-ägarna mycket nöjda med sin bil. De ger höga betyg för körglädje, förarmiljö och utseende.

Förbruknin­gen får också högt betyg och vi noterar att det inte finns några rapporter om hög förbruknin­g samt att detta gäller såväl för dieselmoto­rerna och bensinmoto­rerna.

NåGRA äGARE som kör 1,8 TFSI-motorn berättar istället att deras bilar går nästan lika snålt som dieslarna och att de därför faktiskt kör billigare mil än dieselägar­na.

A4 Avant finns i ett otal versioner men många har valt Quattro, fyrhjulsdr­iften. Hög säkerhet vintertid är orsaken och bidrar till det höga betyget för körglädje.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden