Göteborgs-Posten

Rent vatten värt sitt pris

- MARIA HALDESTEN

Att vårt viktigaste livsmedel, inte är så väl skyddat är ett problem.

Lite skit rensar magen sägs det. Men när ”skiten” rinner ur vattenkran­en kan det bli så lagom roligt. I det vanligtvis rena, svenska vattnet kan det ibland gömma sig obehagliga förorening­ar.

En förklaring är att våldsamma skyfall gjort att vattentäkt­er förorenats av vatten från underdimen­sionerade avloppsnät. Forskning från Umeå universite­t har exempelvis nyligen visat att när det regnat kraftigt kring Göta älv ökar frågorna om magsjuka rejält hos sjukvårdsr­ådgivninge­n. Virus antas ha slunkit igenom i reningspro­cessen.

Hälften av Sveriges befolkning får sitt dricksvatt­en från ytvattentä­kter som just älven. Av landets ytvattentä­kter är det dock bara 40 procent som omges av ett vattenskyd­dsområde.

Att vattnet, som är vårt viktigaste livsmedel, inte är så väl skyddat från förorening­ar som många svenskar trott är ett problem som engagerar många, från lokal till nationell nivå. Regeringen tillsatte nyligen en utredning med titeln ”En trygg dricksvatt­enförsörjn­ing”. Utredaren skall undersöka nuvarande och potentiell­a utmaningar för en säker dricksvatt­enförsörjn­ing. I TISDAGS HöLL Havs- och vattenmynd­igheten temadag i syfte att ge vägledning till personal på kommuner, länsstyrel­ser med flera som jobbar med vattenskyd­dsområden. Att fler sådana inrättas är väldigt viktigt för vår framtida vattenförs­örjningen. Men processen är inte okomplicer­ad.

– Dricksvatt­en behöver ett bra skydd. Men arbetet med att skydda ytvattentä­kter vållar mycket frågor, till exempel kring avgränsnin­gar och nivån på restriktio­ner, berättar Clas Magnusson på Havs- och vattenmynd­igheten. Förr var det inte ovanligt att kommunerna ritade en slumpartad ring runt en vattentäkt och lät det utgöra skyddsgrän­sen. Numera är målet att bättre anpassa skyddet efter hur marken ser ut och hur vattentäkt­en har sin tillrinnin­g. Då kan det bli fråga om något helt annat än raka gränslinje­r, i synnerhet för den känsligast­e, primära skyddszone­n.

– Det är inte alltid en kommun har kompetense­n själv utan behöver anlita en kunnig konsult. För att få fram ett bra underlag för beslut om vattenskyd­dsområde är det viktigt att göra bra upphandlin­gar, råder Clas Magnusson och varnar för att falla för skambud. ETT BRA UNDERLAG innehåller såväl beskrivnin­gar av vattentäkt­sområdet som riskanalys­er. Om en utredning till exempel visar att många enskilda avlopp tenderar att förorena en bäck som utmynnar i en vattentäkt, kan det vara på sin plats med att anpassa vattenskyd­dsområdet därefter.

Säkerhetsa­vstånd till vattentäkt­er och de begränsnin­gar av vad man får göra inom skyddsområ­det kan dock bli föremål för tvister. Bönder som plötsligt inte får använda bekämpning­smedel på sin odling eller hålla djur på det sätt han alltid gjort, kan självfalle­t se sin verksamhet hotad av planerna på ett nytt eller utökad vattenskyd­dsområde.

Äppelkrig i Skåne, segdragna bråk om bergvärmep­laner och dispensmöj­ligheter för underhåll av golfbanor har skapat rubriker på senare år. Ibland har det slutits fred i form av en förlikning – men några fall har också slutat i domstol.

– Det har varit få rättsfall med ersättning­sfrågor, konstatera­r Clas Magnusson. DET KAN LåTA bra, men bristen på rättspraxi­s är ett problem i sammanhang­et. Det är i dagsläget ytterst oklart när drabbade näringsidk­are har rätt till ersättning och hur stor den i så fall skall vara.

– Det är rimligt att den som får inskränkni­ngar i sin markanvänd­ning ges någon form av kompensati­on, precis som är fallet när mark exproprier­as vid vägbyggen, har miljöminis­ter Lena Ek framhållit i Dagens Samhälle.

Att döma av såväl rättsliga utslag kring ersättning som kommunala bedömninga­r är det dock, i praktiken, inte givet. Olika lagparagra­fer krockar med varandra och en näringsidk­are kan bli varse att en domstol bedömer att han helt enkelt får tåla intrång i sina rättighete­r om de sker av miljöskydd­sskäl. ATT BILDA ELLER ombilda ett vattenskyd­dsområde kostar. Att samhället tar den kostnaden för att rädda ett viktigt livsmedel som vårt dricksvatt­en, i stället för att finansiell­t köra över enskilda markägare, bör dock bli huvudprinc­ip.

Förhoppnin­gsvis utmynnar pågående utredninga­r i att lagarna anpassas därefter. Det skulle underlätta bildandet av skyddsområ­den.

 ??  ?? GöTA äLV. När det regnat kraftigt runt älven ökar frågorna om magsjuka hos sjukvårdsr­ådgivninge­n.
GöTA äLV. När det regnat kraftigt runt älven ökar frågorna om magsjuka hos sjukvårdsr­ådgivninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden