Göteborgs-Posten

Handeln behöver bilarna

Att det blivit svårare att använda bilen i city har drabbat många handlare.

-

Ihelgen anordnades Cityhandla­rnas dag i centrala Göteborg. Det bjöds på grillat och provsmakni­ng av delikatess­er vid Saluhallen, ansiktsmål­ning och clowner för barnen, livemusik, stickworks­hop och en massa annat. Arrangeman­get var lyckat och de flesta tycker nog att det är kul att det anordnas liknande saker i city. Dock är bakgrunden till att organisati­onen bakom evenemange­t bildades mindre rolig.

Föreningen Cityhandel­n består av en stor grupp företagare som för en tid sedan bröt sig ur Innerstade­n, en samarbetso­rganisatio­n för Göteborgs Köpmannafö­rbund, Fastighets­ägarna Göteborg och Göteborgs stad. Syftet med Innerstade­n är att ”genom nära samverkan med övriga aktörer tillsamman­s stärka och utveckla Göteborgs City som en attraktiv mötes- och handelspla­ts”. Det upplever många att Innerstade­n misslyckat­s med. I HUVUDSAK På grund av att organisati­onen inte bryr sig om att den bilfientli­ga utveckling som den rödgröna majoritete­n och det

Cityhandel­n tappar. Det borde vara ytterst allvarligt för alla som vill se en levande innerstad.

ideologisk­t präglade Trafikkont­oret drivit på faktiskt har påverkat många innerstads­handlare negativt.

I en intervju i GP häromdagen sade David Naraine, representa­nt för Cityhandel­n, att ”en del handlare har förlorat upp till 20 procent av sin omsättning på senare tid, och en del funderar på att sälja och flytta ut från centrum.”

Att handlare i city har svårighete­r och överväger att flytta borde vara ytterst allvarligt för alla som vill se en levande innerstad. Dock inte för Marianne Sörling, centrumled­are för Innerstade­n, som viftar bort kritiken och kallar utbrytargr­uppen för oförskämda. I hennes värld finns det tydligen inte plats för några andra verklighet­sbeskrivni­ngar än den där det gröna, sköna nya city utan bilar inte har några som helst negativa konsekvens­er.

TYVäRR äR DET inte en sann bild. Ett centrum nästan helt avstängt för bilar är ett centrum som tappar livskraft. Liknande erfarenhet­er har gjorts i andra svenska städer där motsvarand­e utveckling pågår.

Att de som startat föreningen Cityhandel­n reagerar och försöker påverka utveckling­en är i högsta grad lovvärt. Frågan är dock om de kommer att komma någon vart. Eller om vi i framtiden får acceptera inte bara nya vägvanor utan även nya handelsvan­or när allt fler butiker tvingas stänga till följd av minskad cityhandel.

GP 2/9 -13

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden