Göteborgs-Posten

Telemarket­ingbolag har Tidigare varit i blåsväder

- PER SYDVIK 031-62 42 38 per.sydvik@gp.se

GÖTEBORG : Sedan början av året anlitar MPS ett telemarket­ingbolag för att få in pengar. Detta har lett till olust hos flera potentiell­a bidragsgiv­are. I juni blev 77-årige pensionera­de lantbrukar­en Lars Johansson i västmanlän­dska Oppråby uppringd av en person som talade om Missing people. Strax därpå fick han en faktura på 3750 kronor, med löfte om ett diplom och ”rätten att använda vår logotyp i er marknadsfö­ring”.

Sonen Göran fick ta hand om fakturan.

– Min far hade blivit uppringd men har inget minne av att han gått med på att betala några pengar, säger Göran Johansson som skrev ett argt brev till MPS där han undrade om det är organisati­onens policy att lura på gamla människor saker.

Därefter fick han beskedet att fakturan återkallas.

– Missing People löste det galant. Däremot har jag inget gott att säga om telemarket­ingförsälj­are, säger Göran Johansson. BARBARA MAINES DRIVER en sushibar i Sävedalen. Hon svarade ja till att bidra med 3 000 kronor till MPS.

– Man kan nästan inte med att säga nej till en organisati­on som är så känd i media, och som gör ett så bra jobb, säger Barbara Maines.

Men när hon fick fakturan och såg att betalninge­n skulle ske till ett företag i Örebro drog hon öronen åt sig. Hon mailade frågor till Missing people men fick aldrig några svar.

”Men jag har haft en undran kvar i bakhuvudet: Har jag blivit blåst?”

BAoBAoA MAIkbp, som skänkt bidrag till Missing People

– Jag kollade på nätet och såg att företaget sysslade med insamling till ideella organisati­oner, så jag betalade ändå. Men jag har haft en undran kvar i bakhuvudet: Har jag blivit blåst?

Telemarket­ingbolaget i Örebro

heter Svenska Affärskonc­ept AB. Det drivs av samma personer som för ett par år sedan uppmärksam­mades stort i media. Då samlade de i ett liknande företag in pengar till Riksförbun­det Hem och Skola. 80 procent av de insamlade medlen behöll de själva. PEDER SCHILLERST­RöM UPPGER att avtalet med Svenska Affärskonc­ept saknar procentand­el.

– Vi har en fast ersättning per månad, oavsett vad de ringer in.

Hur stor är den?

– Jag vill inte gå in på det, för då blir vi nedringda av oseriösa telemarket­ingbolag. Men vi är väldigt nöjda, säger Peder Schillerst­röm.

 ?? Arkivbild: adam IHSE ?? öRGRYTE. I november 2012 deltar över 800 personer i sökandet efter en nioårig flicka i Örgryte. Hon hade blivit bortrövad av en man på väg till skolan. Hon hittas gående tillsamman­s med gärningsma­nnen tidigt följande morgon.
Arkivbild: adam IHSE öRGRYTE. I november 2012 deltar över 800 personer i sökandet efter en nioårig flicka i Örgryte. Hon hade blivit bortrövad av en man på väg till skolan. Hon hittas gående tillsamman­s med gärningsma­nnen tidigt följande morgon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden