Göteborgs-Posten

Stör-död har anmälts till länsstyrel­sen

- KAROLINA VIKINGSSON 031-62 48 44 karolina.vikingsson@gp.se

GÖteBOrG : Stören Putte hoppade ur akvariet på Universeum och dog. Nu ska händelsen ha anmälts till länsstyrel­sen. I ett mail till GP har en person skickat en skrivelse som sägs vara en anmälan till länsstyrel­sen om bristande djurhållni­ng. ”Anmälaren” skriver detaljerat om stören Putte och om hur han flera gånger hoppat ur akvariet utan att Universeum monterat upp några skydd:

”Universeum­s val att hålla störar utan hoppskydd har ifrågasatt­s utan resultat. Inte ens ett dödsfall frambringa­de åtgärder. Jag känner mig förpliktig­ad att göra en anmälan, det återstår inget annat alternativ. Universeum måste ta sitt ansvar.” På UNIVERSEUM TAR man dock uppgiften om anmälan med ro.

– Jag är absolut inte orolig. Länsstyrel­sen är ofta hos oss och gör kontroller. Det här akvariet rymmer 80 000 liter och fiskarna har gott om plats, säger Jan Westin, vetenskapl­ig ledare och zoolog på Universeum.

Putte hamnade hos Universeum i maj 2009 efter att han dragits upp i Kalmarsund av en fiskare.

– Alla störar vi har är sådana vi ställt upp och räddat. Vi tog hand om Putte eftersom det inte fanns någon annan som kunde göra det. Störar kan ju bli ganska stora, säger Jan Westin. upptäckte då det hela i tid och kunde snabbt släppa tillbaka honom till akvariet.

Men några skydd monterades inte upp.

– Vi trodde att det var en engångsför­eteelse. Dessutom är det inte så lätt att göra ett skydd som ser hyfsat ut och som inte hämmar publikens närkontakt med akvarierna, säger Jan Westin.

Men i somras hände det igen. Putte hoppade över akvariekan­ten och hamnade återigen på golvet.

– Han hittades på morgonen och hade troligen hoppat ut under natten. Han dog och det är väldigt tråkigt naturligtv­is, säger Jan Westin. I DAGSLäGET SYNS inte den påstådda anmälan i länsstyrel­sens diarium på nätet. Om anmälan kommer in är det länsstyrel­sens sak att kontroller­a om Universeum brutit mot djurskydds­lagen eller inte.

Men Jan Westin känner sig trygg.

– Hade det varit en risk för störar generellt hade det varit en annan sak. Men det här var en stör som var störd, säger Jan Westin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden