Göteborgs-Posten

Tävlingen som ingen kommer att glömma

- PÄR DÜSING 031-62 41 66 par.dusing@gp.se

GÖteBOrG : Minnesmäst­aren Jonas von Essen vann som väntat tävlingen om Göteborgs bästa minne. Men debutanten Rickard Helgegren kan tänka sig ta upp kampen. – Jag känner mig sugen på att förbättra mig. Premiären för tävlingen om Göteborgs bästa minne blev inte något större dragplåste­r, även om antalet minnesatle­ter sägs öka stadigt. Fem deltagare fanns på plats när tävlingens första moment drog i gång i går morse. ord som möjligt, började med ett nytt svenskt rekord. Superstjär­nan Jonas von Essen slog nytt svenskt rekord med 95 ord.

– Det kändes bra redan från start, säger Jonas

Daniel Andersson, som har tävlingser­farenhet från SM, slog nytt personligt rekord med 42 ord.

– Det var bra, men jag känner mig ändå lite ringrostig. Jag arbetar med många bilder i huvudet för att kunna minnas mycket och det behövs träning för att hålla sig fräsch. Men jag har tyvärr inte hunnit med så mycket träning, säger Daniel under en paus. FöR DEBUTANTER­NA Andreas Bülling, Björn Franzen och Rickard Helgegren gick starten något sämre.

– Jag och Björn är klasskamra­ter på gymnasiet och vi såg i fredags att tävlingen skulle äga rum, så vi anmälde oss. Ingen av oss har hunnit träna in någon minnestekn­ik. Det kändes ovant. Jag har aldrig gjort något liknande tidigare, säger Rickard som ändå efter ytterligar­e några grenar tyckte tävlingen var rolig.

– Jag känner mig sugen på att förbättra mig. Det gäller bland annat att hitta sin egen minnestekn­ik.

Betydelsen av teknik märks inte minst när grenen binära tal ska avverkas. Flertalet har sin egen teknik när det gäller att memorera givna rader av ettor och nollor under fem minuter och därefter under femton minuter skriva ned serien.

Jonas von Essens rekord är 962

Jonas von Essens två maskotar får hänga med på tävlingar. ”De betyder väldigt mycket för mig. Även om jag kanske känner mig lite stressad så sitter de där och ler mot mig.”

MINNESHJäL­P.

rätt svar, satt i år. Binära tal är något av hans favoritgre­n.

Men hur länge finns minnet av dagens binära talserie kvar?

– Om jag inte tänker tillbaka någonting på serien så kan jag om tre-fyra dagar upprepa svaret. Om jag lite då och då påminner mig och tänker på serien så finns svaret kvar en vecka. Efter en månad är allt borta, säger Jonas von Essen som började tävla i minne för ett år sedan och nu turnerar runt och möter världselit­en.

Till vardags studerar han till lärare i Göteborg.

Jonas har med sig två maskotar till tävlingen som har placerat framför sig på bordet.

– De betyder väldigt mycket för mig. Även om jag kanske känner mig lite stressad så sitter de där och ler mot mig.

I går blev det, helt enligt planerna, en storseger för Jonas von Essen. IDRIZ ZOGAJ, TäVLINGSLE­DARE i Göteborgsm­ästerskape­t, grundare av Svenska Minnesförb­undet och själv i världstopp­en, vill att hjärnträni­ng ska bli en folksport. Söndagens tävling är en bit på vägen.

– Jag tycker det är jättekul att vi äntligen fått en lokal tävling. Det behövs för att sporten ska sprida sig och nyttan med hjärnträni­ng ska få en bredare spridning.

Senare i september ska Sveriges bästa minne avgöras i Göteborg. Tolv deltagare är hittills anmälda. Tyske elittävlar­en Johannes Mallow finns då på plats, främst för att utmana Jonas von Essen. I fjol vann Johannes Mallow individuel­lt VM i Minne. På tredje plats kom Jonas von Essen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden