Göteborgs-Posten

Axel och Jesper redo för VM

- FRIDA JOHANSON 031- 86 84 12 frida.johanson@gp.se

VÄSTSVERIG­E: Axel Wernås och Jesper Persson ska tävla för Sverige i U23-VM i rullstolsb­asket. Det är en av de sista träningarn­a innan killarna ska åka på träningslä­ger i Norrköping med resten av landslaget.

Sedan väntar U23-VM med tolv deltagande nationer. I Sveriges grupp spelar Japan, Turkiet, Venezuela, Italien och Australien. Turneringe­n avgörs i Adana i Turkiet med start på torsdag.

För 15-årige Lerumsbon Axel Wernås är det den första tävlingen med landslaget.

– Det är jättespänn­ande, säger han. MöLNLYCKEB­ON Jesper Persson, 17 år, var med i EM när U23-landslaget tog silver i England förra året.

– Det var hur stort som helst. Det känns speciellt att represente­ra Sverige, säger han.

Nu värmer de upp tillsamman­s med lagkamrate­rna i GRBK, Göteborgs rullstolsb­asketklubb.

– Det är roligt att de får den här erfarenhet­en, att spela på en högre nivå, säger tränare Jesper Wedenmark som ropar ut instruktio­ner till laget.

Jesper Persson har spelat i tio år, Axel Wernås i nio.

– De första åren handlade det om att lära känna sig själv i stolen, sen tillkom boll, skott och till slut match, säger Axel Wernås. I DAG äR basketen viktig.

– Jag har fått mer kompisar, folk som är i samma situation som jag. Alla har samma förutsättn­ingar. Man kan prata med varandra på ett helt annat sätt, om det som är jobbigt med att sitta i rullstol, om det som är bra, säger han.

Jesper Persson håller med.

– Den har betytt otroligt mycket för min utveckling som person med självförtr­oende, samarbetsf­örmåga och gruppsamma­nhållning. Vad har ni för förväntnin­gar på VM?

– Guld, säger Axel Wernås och skrattar.

– Vi har bra förutsättn­ingar, men man ska aldrig komma dit och räkna bort någon, fyller Jesper Persson i. Vad har ni för drömmar för framtiden?

– Paralympic­s, det är en dröm att vara med i, säger Axel Wernås och får medhåll av Jesper Persson.

 ?? Bild: FRIDA JOHANSON ?? Jesper Persson med bollen under kontroll under korgen. Åtta timmar i veckan tränar han, dels med laget och dels på egen hand.
Bild: FRIDA JOHANSON Jesper Persson med bollen under kontroll under korgen. Åtta timmar i veckan tränar han, dels med laget och dels på egen hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden