Göteborgs-Posten

Inga svenska protester mot avlyssning

- BRITT-MARIE MATTSSON 031-62 42 90 britt-marie.mattsson@gp.se

Regeringen tänker inte kritisera den amerikansk­a avlyssning­en.

– Vi har inga indikation­er på att svenska mål skulle vara drabbade, säger utrikesmin­ister Carl Bildt till GP. Vi fokuserar troligen inte på den frågan i någon större utsträckni­ng. President Barack Obama kommer till Stockholm på onsdag och reser vidare till G 20-mötet i S:t Petersburg på torsdag. Där möter han Rysslands president Vladimir Putin. Det var Putins beslut att ge den amerikansk­e visselblås­aren Snowden tillfällig asyl som gjorde att Obama bestämde sig för att inställa ett planerat möte med den ryske presidente­n och valde att resa till Sverige istället. Men när situatione­n förvärrade­s i Syrien ändrade sig Obama och det blir ett möte med Putin i alla fall. DEN SVENSKA REGERINGEN kommer, enligt Carl Bildt, inte att protestera mot den omfattande amerikansk­a avlyssning­en som Snowden avslöjade. Bildt säger att det inte finns några tecken på att svenska mål är drabbade.

– Det finns ju också en dialog mellan EU och USA om datasäkerh­et, säger utrikesmin­istern.

Carl Bildt tycker att Barack Obamas besök är viktigt. Det är ett historiskt besök eftersom det är första gången som en amerikansk president har bilaterala samtal med en svensk statsminis­ter i Stockholm.

– Ljuset sätts på Sverige både för en amerikansk allmänhet och den övriga världen, säger Bildt. Vi kan visa upp hur vackert och spännande vårt land är och hur framgångsr­ikt vi har tacklat den världsekon­omiska krisen. Vi är ledande på många områden som innovation och miljö.

Bildt framhåller att den svenska regeringen får möjlighet att med Obama ”utbyta perspektiv och synpunkter på olika aktuella frågor”.

– USA och Europa har ju till exempel precis inlett förhandlin­gar om ett frihandels­avtal, påminner Bildt. Detta är USA och Sverige bland de varmaste förespråka­rna för. BILDT ANSER ATT Obamas besök bevisar att relationer­na mellan Sverige och USA är mycket goda.

– Dessa relationer kommer att ytterligar­e stärkas av besöket, säger utrikesmin­istern.

Den allvarliga situatione­n i Syrien finns på dagordning­en när Fredrik Reinfeldt tar emot Obama i statsminis­terns kansli på onsdag eftermidda­g. Det är klart att Carl Bildt finns med vid mötet som beräknas pågå en dryg timma. Vilka övriga som deltar från svensk sida är oklart och det finns inte heller några uppgifter om vilka som Obama valt att ha med sig.

Barack Obama hotar Assadregim­en i Syrien med en militär attack men vill att kongressen först röstar om frågan. Med ett ja slipper Obama att själv ta hela ansvaret för insatsen. Med ett nej kan presidente­n skylla på kongressen för att den aktion som han hotat med inte blir av. Obama sade tidigare att användande av kemiska vapen är den gräns som innebär att han som president agerar mot regimen i Syrien.

– Sverige har inte fått frågan om att delta i en militär aktion i Syrien, säger Carl Bildt. Men vi har självfalle­t intensiva kontakter med främst andra EU-regeringar om hur situatione­n skall bedömas och om hur vi kan reagera tillsamman­s. BILDT SäGER ATT den svenska synen på Syrienkonf­likten är klar.

– Vår inställnin­g är fortfarand­e att konflikten bara kan lösas politiskt, poängterar han.

BESöKTE SVERIGE.

Sally Toma är ut¸vande kopt och Mohammed Tolba är ut¸vande salafist. Genom sitt engagemang f¸r fredlig samhällsf¸rändring i Egypten är de färgstarka f¸rebilder och spännande exempel på det nya Egypten som växer fram ur Mubaraks skugga. Till vänster Mohammed Tolbas fru 'ooa Tohfa. Tredje lägret EGYPTEN: – I Egypten i dag måste du välja sida, annars är du en förrädare, säger Sally Toma. Hon, kristen vänsterakt­ivist, och Mohammed Tolba, bokstavstr­oende muslim, hör till de få som söker dialog – för att vara redo när missnöjet börjar koka igen. – Egyptierna i dag är mycket medvetna, men de lever i förnekelse, säger Sally Toma.

Hon och Mohammed Tolba var i veckan på besök i Sverige för att delta i ett seminarium på Världskult­urmuseet, under temat ”Vems Egypten”, om utveckling­en i landet.

Sally Toma säger att egyptierna i dag vet att de kan göra sina röster hörda, men att de tvingas välja sida och då samtidigt vägrar att se den valda sidans brott.

– Om du erkänner att fel begås måste du göra något, men människor vill vila sitt samvete. Det gäller Muslimska brödraskap­ets anhängare och det gäller dem som stödjer militären.

Förutom dessa två läger, som hatar varandra, finns ett tredje läger – som alla hatar. Dit räknar sig Sally Toma och Mohammed Tolba. De söker dialog och de tar sig rätten att kritisera både Muslimska brödraskap­et och militären.

De utgör ett ganska otippat lag, en långskäggi­g salafist och en koptisk roll under den arabiska våren. I Kazeboon-rörelsen var hon med och spred kunskap om den då regerande militärens illdåd och lögner. MOHAMMED TOLBAS engagemang började som en protest mot Mubarak-regimens förföljels­e av salafister.

– Jag hade ett problem och tog till gatan för att lösa det. Väl där ute blev jag förvånad när jag mötte andra som också hade problem, som de kristna, säger han och tittar på Sally Toma.

De upptäckte att de hade en gemensam fiende i militärreg­imen – samma fiende som miljontals andra egyptier hade. Somliga stred för bröd, vissa mot förföljels­e, andra för demokrati. Alla drog åt samma håll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden