Göteborgs-Posten

”Det tog trettio år innan första upproret bröt ut. Sedan tog det bara ett år till nästa. Det tredje kan komma ännu snabbare.”

- HANNA BJÖRNHEDEN 031-62 40 83 hanna.bjornheden@gp.se

MOHAMMED TOLBA MOHAMMED TOLBA SOM vägrar välja sida efter sin religion och tradition möter både hot och kritik – från i stort sett alla. Sally Toma berättar att hennes unga aktivister som går ut nu riskerar livet och att hoten kommer från två fronter.

Inom den egna rörelsen råder delvis en stor uppgivenhe­t.

– ”Vi tycker synd om dem som offrade sina liv, eftersom det egyptiska folket tydligen vill leva i slaveri” skriver de unga revolution­ärerna i dag, berättar Sally Toma.

Men både Sally Toma och Mohammed Tolba vägrar ge upp. De förstår att många av de egyptier som fått betala dyrt under två år av protester och strider i dag längtar efter stabilitet och vilar sig mot även helt uppenbar propaganda.

– Det kommer att vara 6–12 månader nu med en stark polisstat och bröd och skådespel till folket, där vi kommer att ligga lågt, säger Sally Toma.

”Jag är inte skottsäker” som Mohammed Tolba svarar när människor undrar varför de inte fortsätter att kritisera militären. I dag fokuserar de i stället på att försvara offren på båda sidor och stödja personer som grips. BåDA äR SäKRA på att nästa urladdning kommer snart.

– Det tog trettio år innan första upproret bröt ut. Sedan tog det bara ett år till nästa. Det tredje kan komma ännu snabbare, säger Mohammed Tolba och tillägger:

– I dag kan egyptierna vägen till gatorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden