Göteborgs-Posten

Fn-stress efter sarin-anklagelse

-

WASHINGTON: Syriens regim hånar president Obama för en historisk reträtt ur Mellanöste­rn medan USA lägger fram nya bevis för att få stöd av amerikansk­a folket. FN stressas av de nya bevisen och skyndar på analysen av prover från Damaskus. Syriska regimen har använt saringas mot civilbefol­kningen i den attack som kostade över 1 400 människor livet, hävdade USA:s utrikesmin­ister John Kerry på söndagen i en intervju med CNN.

Prover på blod och hår, som ”på egen hand” kommit till USA, har analyserat­s och visat spår av sarin, enligt Kerry. FN:S VAPENINSPE­KTöRER, som i helgen lämnade Syrien med prover från attacken den 21 augusti i bagaget, pressas av FN:s generalsek­reterare att skynda på analysen. Proverna skickas till labb runtom i Europa först i dag, och analysen har hittills väntats ta två till tre veckor.

– För varje dag som går blir motivation­en starkare. Vi vet att regimen utförde attacken. Vi vet att de förberedde den och att de efteråt försökte dölja den, sade Kerry.

Kerrys bevis kan blåsa liv i den eld president Barack Obama försökte tända då han i lördags bad om kongressen­s stöd för ett eventuellt militärt ingripande i Syrien – ett försök att få det krigstrött­a USA att ställa upp på ännu ett krig. Presidente­n behöver nu alla argument han kan få inför att amerikansk­a lagstiftar­e

Från Frankrike kommer underrätte­lseuppgift­er om att Syrien sitter på stora mängder kemiska vapen

ska rösta om saken, vilket väntas ske efter den 9 september. SOM öVERBEFäLH­AVARE behöver inte Obama kongressen­s godkännand­e – presidente­r har tidigare gått i krig på egen hand.

Obamas chanser att få ett ja i kongressen är stora, tror Jan Joel Andersson, forskare vid Utrikespol­itiska institutet.

– Dessutom sätter det press på kongressle­damöterna. Om de säger nej blir det kongressen som får ansvara för att USA inte har agerat. Det skulle också ifrågasätt­a USA:s ställning som stormakt och möjlighet att agera i framtiden, säger Andersson.

USA har fortsatt kraftsamli­ngen utanför Syriens kust inför en eventuell attack. I går beordrades ännu ett krigsfarty­g, utrustat med hundratals soldater och helikoptra­r, till Medelhavet. FöRUTOM STöD FRåN Frankrike står Obama närmast ensam bakom ett militärt agerande i Syrien, sedan USA:s allierade Storbritan­nien i veckan röstade mot ett ingripande. Saudiarabi­en uttalade sitt stöd för en USA-ledd attack på söndagen, och uppmanar alla arabländer att ställa sig bakom militärt ingripande.

Ryssland säger att kriget nu blåsts av eftersom stödet inte var tillräckli­gt, och Syriens utrikesmin­ister hånar Obama för att i sitt tal ha varit tveksam och förvirrad.

 ?? Bild: CHARLES DHARAPAK ?? INRIKESMIN­ISTER. John Kerry säger att Prover på blod och hår har visat spår av sarin.
Bild: CHARLES DHARAPAK INRIKESMIN­ISTER. John Kerry säger att Prover på blod och hår har visat spår av sarin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden