Göteborgs-Posten

Många döda i exiliransk­t läger

- TT-AFP-REUTERS, GP IRAK

BAGDAD: Lägret Camp Ashraf strax norr om Bagdad rapportera­s ha attackerat­s. Nästan hälften av de kvarvarand­e iranska invånarna i lägret har dödats, hävdar grupper i exil. Enligt uppgifter från exiliranie­r angrep irakisk militär lägret natten till i går. Irans nationella motståndsr­åd (NCRI), en paraplyorg­anisation för iranska motståndsg­rupper som domineras av Folkets mujahedin, säger till TT att 44 människor dödades.

Irakiska tjänstemän dementerar att de inlett en offensiv, men irakisk polis och läkare uppger att fem granater träffat Camp Ashraf och säkerhetsk­ällor säger att minst 15 människor har mist livet.

”Det verkar som att dödligt våld har använts och att ett antal människor har dödats”

FN

KONTAKTEN MED LäGRET rapportera­s helt ha brutits. FN sade sig i går inte ha några säkra uppgifter om vad som har hänt. ”Det verkar som att dödligt våld har använts och att ett antal människor har dödats”, skriver FN i ett uttalande.

Camp Ashraf är hemvist för iranska opposition­smedlemmar från motståndsr­örelsen Folkets mujahedin, som på 1980-talet flydde undan svåra förföljels­er i hemlandet.

IRAKS FöRRE DIKTATOR Saddam Hussein lät rörelsen sätta upp lägret under kriget mot Iran på 1980-talet. Förra året förflyttad­es 3 000 medlemmar till en tidigare militärbas utanför Bagdad, men hundra personer valde att stanna kvar.

Tidigare i år dödades åtta personer i två granatatta­cker i ett annat läger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden