Göteborgs-Posten

Mandela är hemma igen

- TT-REUTERS-AFP SYDAFRIKA

JOHannESBu­RG : Sydafrikas tidigare president, den 95-årige Nelson Mandela, lämnade i går sjukhuset i huvudstade­n Pretoria där han varit sedan i början av juni. Den gamle frihetshjä­lten kommer nu att få vård i hemmet. ”Madibas tillstånd är fortsatt kritiskt och emellanåt instabilt. Men hans läkarlag är övertygat om att han kan få samma intensivvå­rd i sitt hem i Houghton”, meddelade det sydafrikan­ska presidentk­ansliet i ett uttalande. Madiba är Nelson Mandelas klannamn, och det används ofta kärleksful­lt av sydafrikan­erna. REDAN I LöRDAGS förekom medieuppgi­fter om att den nu 95-årige Mandela hade lämnat sjukhuset, men dessa dementerad­es då av presidentk­ansliet.

Det var i början av juni som Mandela akut fördes till sjukhus för vård för en svår lunginfekt­ion. Han har fått sjukhusvår­d flera gånger tidigare men den här gången verkade det som om antiaparth­eid-ikonen inte skulle orka längre. UNDER NåGRA intensiva vinterveck­or i slutet av juni trängdes därför sydafrikan­er som ville hylla sin ledare med representa­nter för hela världens medier utanför sjukhuset i Pretoria.

Nu flyttas fokus några mil söderut, till den välbeställ­da Johannesbu­rg-förorten Houghton, där Mandela har sin bostad och där han får fortsatt intensivvå­rd.

NELSON MANDELA.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden