Göteborgs-Posten

Hårtjuvar klipper till i Venezuela

- YLVA MOSSING TT

StOCKHOlM: En ny brottsvåg av det mer hårresande slaget skakar Venezuela. En beväpnad liga klipper lockarna av långhåriga venezuelan­skor. Det var i juni, i staden Maracaibo, som det började. Här opererar en kvinnlig liga, som fått smeknamnet Pirayorna. Med kniv eller pistol hotar de sina offer – särskilt utvalda för sina långa, utsläppta hår, berättar polischefe­n Alejandro Querales.

På bara några sekunder klipper de av håret av till skalpen – och stjäl plånböcker och andra värdeförem­ål. Det stulna svallet säljs sedan för uppåt 1 700 kronor till skönhetssa­longer som gör hårförläng­ningar och peruker.

– Jag tycker att det är vidrigt. Jag föredrar hår som kvinnorna säljer frivilligt, säger hårfrisörs­kan Laura Blanco till tidningen Vanguardia.

I Maracaibo har polisen satt in extra patruller för fånga förövarna och få offren att polisanmäl­a. Men ligan har spridit sig till andra städer och väckt uppmärksam­het från president Nicolás Maduro.

– Flickorna är heliga. Ni ska veta att vi kommer att straffa er hårt, sade Maduro som tillsatt en utredning om brotten.

Men frågan om straff är knepig. Hårstöld är inte lagreglera­d i Venezuela och inget av ”klippen” har formellt polisanmäl­ts. Enligt advokaten Miguel Vicenti faller det antingen under lagen om kidnappnin­g eller lagen om organtrans­plantation.

Liknande hårstölder har rapportera­ts i Argentina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden