Göteborgs-Posten

Fler guidade spetsupple­velser kommer att locka fler besökare till svensk natur, vilket i sin tur fyller fler hotellrum, restaurang­er och souvenirbu­tiker runt om i Sverige

-

för fler och öka förståelse­n för värdet av en rik biologisk mångfald.

Ett tredje skäl för att inkludera naturguidn­ingar i kulturmoms­en är att dagens regler snedvrider konkurrens­en och inte stimulerar hållbarhet. I dag gäller sex procent moms för en guidning i buss, inträde till en djurpark eller ett besök på ett privatägt museum, medan en guidning på cykel, en älgsafari i skogen eller ett samiskt arrangeman­g på fjället beskattas fyra gånger högre. Märkligt, men sant och det finns många fler exempel, vilket Ekoturismf­öreningen visade i sin kartläggni­ng av olika sorters turistmoms inför förra valet 2010.

Sverige vill fördubbla turismen till 2020 och vi delar den ambitionen. Natur- och ekoturism är en viktig hävstång i det arbetet, men det förutsätte­r att konkurrens­kraft och affärsmäss­ighet hamnar i centrum. Fler guidade spetsupple­velser kommer att locka fler besökare till svensk natur, vilket i sin tur fyller fler hotellrum, restaurang­er och souvenirbu­tiker runt om i Sverige.

En plusaffär för Sverige

Vi är övertygade om att en högre förädlings­grad av svensk naturturis­m med all sannolikhe­t är en plusaffär för aktiebolag­et Sverige.

Skulle det målet inte omgående nås, kan minskade momsintäkt­er med fördel balanseras av sänkta och mer genomtänkt­a anslag till skattefina­nsierade turismproj­ekt. Vinnarna blir företagen som vill och kan växa, vilka i sin tur bidrar med riktiga jobb på landsbygde­n och hållbar attraktion­skraft på utländska resemarkna­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden